Ako ste ikada zagrizli u pržene panko mrvice, onda znate koliko su hrskave, prozračne i lagane - i zbog čega su omiljeni sastojak za pohano meso, rakove ili povrće. Zbog posebne teksture panko mrvice nisu masne, a zalogaji su lagani.

Japanci obožavaju pahuljaste mrvice i rade ih od posebnog bijelog kruha. Taj se kruh ne peče u običnoj pećnici, nego na metalnim pločama koje se griju strujom, a nakon pečenja takav kruh nema koricu. Navodno takva metoda pečenja kruha potječe iz Drugog svjetskog rata, kada su japanski vojnici pekli kruh bez pećnice, koristeći se strujom. Nakon pečenja kruh se za panko suši 18 sati i potom melje u krupne pahuljaste mrvice koje se zagrijavaju na visokoj temperaturi kako bi dobile prozračnu teksturu.

Osim za pohanje, panko se koristi i kao gornji sloj za najrazličitije složence i tjesteninu. Japanskim mrvicama mogu se i zgusnuti juhe i umaci, kao i smjesa za popečke od mesa i povrća. Iako je kod kuće gotovo nemoguće dobiti savršene panko mrvice, uz malo truda možete dobiti finu i hrskavu alternativu.

Sastojci za panko mrvice:

  • 1 bijeli kruh

Priprema panko mrvica:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Kruhu odrežite koru. Kruh naribajte ili izmiksajte pulsirajući jedan do dva puta u mikseru.
  2. Naribani kruh stavite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje. Pecite pet do sedam minuta držeći mrvice na oku da ne posmeđe.
  3. Izvadite ih i ohladite pa spremite u staklenku.

Bez pirjanja na luku: Recept uz koji će meso za gulaš uvijek biti fino i mekano Mongolski juneći gulaš Perzijski gulaš Fesenjan od piletine, oraha i šipka Gulaš +1 Poljski gulaš bigos

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju