Barfi je jedna od najpopularnijih slastica u Indiji. U prijevodu s hindskog jezika barfi označava snijeg, a slastica je ime dobila po svijetloj boji kocaka i snježnobijelim sastojcima poput mlijeka koji idu u nju.
Barfi su kocke od mlijeka, mlijeka u prahu, pročišćenog maslaca – ghee i šećera koje se zajedno kuhaju i aromatiziraju s kardamomom.
Dobivena smjesa se potom prebacuje i kalup i ukrašava s različitim vrstama orašastih plodova, voća, pa čak i cvijeća.
Postoje različite verzije barfija – s dodatkom kokosa, banana, indijskih oraščića i mnogih drugih slatkih zalogaja. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju koja se vrlo lako priprema kod kuće.
Sastojci za indijske kocke barfi:
- 280 g mlijeka u prahu
- 185 ml mlijeka
- 100 g bijelog šećera
- 60 g ghee maslaca
- 2 žlice nasjeckanih badema
- 2 žlice nasjeckanih pistacija
- ¼ čajne žličice kardamoma u prahu
Priprema indijskih kocki barfi:
- Rastopite ghee maslac na laganoj temperaturi u manjem loncu.
- Kad se maslac rastopi dodajte mlijeko i šećer. Miješajte dok se sastojci ne sljube i šećer ne rastopi. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
- Dodajte mlijeko u prahu i miješajte dok ne izgladite sve eventualne grudice. Dodajte kardamom u prahu i promiješajte.
- Nastavite kuhati smjesu uz miješanje još oko 15-ak minuta na laganoj temperaturi dok ne počne zgušnjavati i poprimati teksturu tijesta.
- Prebacite smjesu u plitki lim za pečenje koji ste dobro namastili i/ili prekrili s papirom za pečenje.
- Ravnomjerno utisnite smjesu u kalup. Po vrhu dodajte nasjeckane bademe i pistacije.
- Pustite da se smjesa stisne u hladnjaku oko dva sata. Izrežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
Savjet plus:
Ovako pripremljeni barfi pohranite u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi te čuvajte i do tjedan dana.