Barfi je jedna od najpopularnijih slastica u Indiji. U prijevodu s hindskog jezika barfi označava snijeg, a slastica je ime dobila po svijetloj boji kocaka i snježnobijelim sastojcima poput mlijeka koji idu u nju.

Barfi su kocke od mlijeka, mlijeka u prahu, pročišćenog maslaca – ghee i šećera koje se zajedno kuhaju i aromatiziraju s kardamomom.

Dobivena smjesa se potom prebacuje i kalup i ukrašava s različitim vrstama orašastih plodova, voća, pa čak i cvijeća.

Postoje različite verzije barfija – s dodatkom kokosa, banana, indijskih oraščića i mnogih drugih slatkih zalogaja. Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju koja se vrlo lako priprema kod kuće.

Sastojci za indijske kocke barfi:

  • 280 g mlijeka u prahu
  • 185 ml mlijeka
  • 100 g bijelog šećera
  • 60 g ghee maslaca
  • 2 žlice nasjeckanih badema
  • 2 žlice nasjeckanih pistacija
  • ¼ čajne žličice kardamoma u prahu

Priprema indijskih kocki barfi:

  1. Rastopite ghee maslac na laganoj temperaturi u manjem loncu.
  2. Kad se maslac rastopi dodajte mlijeko i šećer. Miješajte dok se sastojci ne sljube i šećer ne rastopi. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
  3. Dodajte mlijeko u prahu i miješajte dok ne izgladite sve eventualne grudice. Dodajte kardamom u prahu i promiješajte.
  4. Nastavite kuhati smjesu uz miješanje još oko 15-ak minuta na laganoj temperaturi dok ne počne zgušnjavati i poprimati teksturu tijesta.
  5. Prebacite smjesu u plitki lim za pečenje koji ste dobro namastili i/ili prekrili s papirom za pečenje.
  6. Ravnomjerno utisnite smjesu u kalup. Po vrhu dodajte nasjeckane bademe i pistacije.
  7. Pustite da se smjesa stisne u hladnjaku oko dva sata. Izrežite na kocke i poslužite. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovako pripremljeni barfi pohranite u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi te čuvajte i do tjedan dana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju