U potrazi za bogatom i zasitnom juhom od junetine recepti vas mogu odvesti do gruzijskog specijaliteta koji se naziva harčo. Nerijetko gusta poput gulaša, ta juha osim mesa sadrži rižu, rajčice i (često) sjeckane orahe, kao i velikodušnu količinu svježeg korijandra. No sastojci se mogu i razlikovati od regije do regije, pa se tako osim junetine koriste i govedina, janjetina, svinjetina te druge vrste mesa.

Sastojci za harčo

  • 1300 g junetine ili govedine za gulaš
  • 3 žličice soli
  • 4 žlice ulja
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 mali komad celera
  • 1 l goveđe juhe
  • 800 g pelata (limenka)
  • 2 suha lista lovora
  • 1 žličica mljevenih sjemenki korijandra
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • 2 režnja češnjaka
  • 90 g nekuhane riže
  • 1 manji limun
  • 15 g svježeg peršina
  • 10 g svježeg kopra + za posluživanje

Priprema juhe harčo:

  1. Luk i celer nasjeckajte, a češnjak protisnite. Limun iscijedite i sačuvajte dvije žlice soka. Meso očistite od žilica i opni pa narežite na kocke. Posolite meso.
  2. Zagrijte dvije žlice ulja u velikom loncu za juhu pa pržite meso u dvije ture dok ne porumeni sa svih strana te ga izvadite na tanjur.
  3. Prema potrebi dodajte još malo ulja pa pržite nasjeckani luk i celer pet minuta ili dok ne omekša. Zatim dodajte rajčice zajedno s njihovim sokom, juhu, litru vode, dva lista lovora i meso. Kada prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko dva sata ili dok govedina ne omekša.
  4. Dodajte rižu, dvije žlice limunova soka, češnjak, sjemenke korijandra i mljevenu papriku. Poklopite i pirjajte 20 minuta ili dok riža ne omekša.
  5. Maknite s vatre i dodajte peršin i kopar pa poklopite i ostavite da odstoji još deset minuta prije posluživanja. Kušajte pa prema potrebi dodajte još soli i papra te poslužite posipano sjeckanim svježim začinskim biljem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju