U potrazi za bogatom i zasitnom juhom od junetine recepti vas mogu odvesti do gruzijskog specijaliteta koji se naziva harčo. Nerijetko gusta poput gulaša, ta juha osim mesa sadrži rižu, rajčice i (često) sjeckane orahe, kao i velikodušnu količinu svježeg korijandra. No sastojci se mogu i razlikovati od regije do regije, pa se tako osim junetine koriste i govedina, janjetina, svinjetina te druge vrste mesa.
Sastojci za harčo
- 1300 g junetine ili govedine za gulaš
- 3 žličice soli
- 4 žlice ulja
- 1 srednja glavica luka
- 1 mali komad celera
- 1 l goveđe juhe
- 800 g pelata (limenka)
- 2 suha lista lovora
- 1 žličica mljevenih sjemenki korijandra
- 1 žličica mljevene dimljene paprike
- 2 režnja češnjaka
- 90 g nekuhane riže
- 1 manji limun
- 15 g svježeg peršina
- 10 g svježeg kopra + za posluživanje
Priprema juhe harčo:
- Luk i celer nasjeckajte, a češnjak protisnite. Limun iscijedite i sačuvajte dvije žlice soka. Meso očistite od žilica i opni pa narežite na kocke. Posolite meso.
- Zagrijte dvije žlice ulja u velikom loncu za juhu pa pržite meso u dvije ture dok ne porumeni sa svih strana te ga izvadite na tanjur.
- Prema potrebi dodajte još malo ulja pa pržite nasjeckani luk i celer pet minuta ili dok ne omekša. Zatim dodajte rajčice zajedno s njihovim sokom, juhu, litru vode, dva lista lovora i meso. Kada prokuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte oko dva sata ili dok govedina ne omekša.
- Dodajte rižu, dvije žlice limunova soka, češnjak, sjemenke korijandra i mljevenu papriku. Poklopite i pirjajte 20 minuta ili dok riža ne omekša.
- Maknite s vatre i dodajte peršin i kopar pa poklopite i ostavite da odstoji još deset minuta prije posluživanja. Kušajte pa prema potrebi dodajte još soli i papra te poslužite posipano sjeckanim svježim začinskim biljem.