Iako je blitva u našem podneblju kolektivnom asocijacijom vjerojatno zauvijek povezana s ribom, vjerovali ili ne, blitva se uopće ne mora jesti s ribom, a ni u kombinaciji s krumpirom ili na lešo.

Zdrava je, bogata antioksidansima, folnom kiselinom, vitaminom C i mineralima, i trebali bismo je jesti puno češće nogo što je jedemo.

Na stranici www.krenizdravo.hr pronašli smo i ovaj recept za zapečenu blitvu, a tražite li još inspiracije za uvođenje ove vrijedne namirnice na svoj tjedni meni, svakako počnite od ove stranice.

Sastojci za fritatu s blitvom:

  • 5 mladih krumpira (narezanih na kockice)
  • 1 vezica blitve
  • 1 režanj češnjaka, usitnjenog
  • 12 jaja
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • mala šaka nasjeckanog vlasca
  • 1 šalica naribanog sira
  • 2 čajne žličice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • papar

Priprema fritate s blitvom:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Pomiješajte krumpir s jednom čajnom žličicom maslinovog ulja, soli i paprom.
  3. Pecite ga u vatrostalnoj posudi oko 30 minuta dok ne omekša.
  4. Na srednje jakoj vatri zagrijte drugu čajnu žličicu maslinovog ulja, dodajte blitvu i 1/4 šalice vode te poklopite na pet minuta.
  5. U blitvu dodajte češnjak i ostavite da se kuha još neko vrijeme.
  6. Dodajte sol i papar u blitvu i pustite da se ohladi.
  7. U srednjoj zdjeli umutite jaja i grčki jogurt pa dodajte vlasac te miješajte dok se ne sjedini. Začinite soli i paprom.
  8. Podesite temperaturu pećnice na 175 stupnjeva.
  9. U posudi za pečenje rasporedite slojeve krumpira, blitve i ribanog sira, a potom prelijte mješavinom jogurta i jaja. Pecite oko 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

7 zdravih namirnica koje postaju štetne ili otrovne, ako u njima pretjeramo Špinat Kurkuma Zeleni smoothie +0 Ilustracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju