Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka kojeg sjevernjaci obožavaju. Rahka je poput quarka, slična je grčkom jogurtu samo s karakterističnim kiselkastim okusom i pomalo zrnatom teksturom poput ricotte. Upravo je i ricotta sir kojim možete zamijeniti rahku. Prema želji piti možete dodati i omiljeno voće, poput primjerice borovnica. Finci pitu od sira nerijetko pripremaju za blagdane poput Uskrsa, ili pak za lijenih vikenda... 

Sastojci za finsku pitu:

100 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice mljevenog kardamoma

Nadjev:

50 ml mlijeka
200 g ricotte
50 g šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Istucite jaje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u posudi pa izmiksajte dok ne postane glatko. Stavite u pobrašnjeni kalup za pite.

2. Pomiješajte mlijeko, sir, šećer, jaje i vaniliju pa miksajte dok ne postane glatko. Prelijte tom smjesom tijesto. 

3. Pecite 30 minuta ili dok se pita ne učvrsti. Tijesto se smije ljuljati, ali ne smije biti tekuće. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju