Finska pita od sira – rahkapiirakka priprema se od tradicionalnog sira rahka kojeg sjevernjaci obožavaju. Rahka je poput quarka, slična je grčkom jogurtu samo s karakterističnim kiselkastim okusom i pomalo zrnatom teksturom poput ricotte. Upravo je i ricotta sir kojim možete zamijeniti rahku.
Prema želji piti možete dodati i omiljeno voće, poput primjerice borovnica. Finci pitu od sira nerijetko pripremaju za blagdane poput Uskrsa, ili pak za lijenih vikenda...
Sastojci za finsku pitu:
100 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice mljevenog kardamoma
Nadjev:
50 ml mlijeka
200 g ricotte
50 g šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema finske pite:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Istucite jaje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u posudi pa izmiksajte dok ne postane glatko. Stavite u pobrašnjeni kalup za pite.
- Pomiješajte mlijeko, sir, šećer, jaje i vaniliju pa miksajte dok ne postane glatko. Prelijte tom smjesom tijesto.
- Pecite 30 minuta ili dok se pita ne učvrsti. Tijesto se smije ljuljati, ali ne smije biti tekuće. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite hladno.