Što je potrebno da recept na TikToku pogleda više od 10 milijuna ljudi? Izgleda da su komad sira, malo povrća i tjestenina sasvim dovoljni. Pokret pečene fete jedna je od kulinarskih uspješnica u doba pandemije, baš kao i Dalgona, kava s mekim oblakom pjene.
Recept za fetu s povrćem koji je na TikTok stavio @cookingwithayeh ima 10.1 milijun pregleda; @feelgoodfoodie dodatnih 1.1 milijuna, @d_shaba 1.3 milijuna, a na instagramu hashtag #fetapasta ima gotovo 7000 postova. Dodate li tome i preglede na raznim kulinarskim blogovima, brojka se penje u nebo...
Moguće je da se recept prvi put pojavio na internetu kada ga je prvi put objavila finska gastroblogerica Jenni Häyrinen prije dvije godine. Recept je posebno omiljen među ekipom koja je u ranim dvadesetima, što je razumljivo obzirom na to da su svi sastojci pristupačni, nema ih puno, a priprema nije komplicirana. Osim toga, feta iz pećnice dobro dođe kao odmor od silnog kruha i peciva koji su zavladali u izolaciji.
Sastojci za zapečenu fetu:
500 g minirajčice
4 češnja češnjaka
1/2 šalice maslinova ulja
Veći komad feta sira u komadu (200 g)
250 g tjestenine
Začinsko bilje prema želji (bosiljak, peršin, majčina dušica)
Sol, papar
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija.
2. U sredinu lima za pečenje stavite fetu pa oko nje rasporedite rajčice i prepolovljene češnjeve češnjaka. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko 40 minuta.
3. Skuhajte tjesteninu, procijedite je i sačuvajte šalicu vode u kojoj se kuhala.
4. Zgnječite sir i rajčice vilicom pa dodajte tjesteninu. Promiješajte, kušajte i ako rajčice nisu ispustile dovoljno soka dolijevajte vode od kuhanja tjestenine prema ukusu.
5. Poslužite posipano začinskim biljem.