Fartons, slatka i meka duguljasta peciva kakva se u Španjolskoj jedu za doručak, potječu iz Valencije, preciznije iz grada Alboraya. Stvoren za umakanje, fartons se poslužuje uz kremasto piće od tigrastog oraha koje se naziva horchata.
U Španjolskoj su tigrasti orasi poznati kao chufas, a danas se, osim u slastičarnicama i kafićima, popularno piće pijucka i u horchaterijama, nerijetko posluženo uz mirisna slatka peciva. No fartons je slastan i uz šalicu kave, kakaa ili toplog mlijeka. Popularno slatko pecivo možete jednostavno pripremiti i kod kuće bez kompliciranih sastojaka.
Sastojci za fartons:
- 300 g brašna
- 25 g svježeg kvasca
- 1 jaje
- 60 ml mlake vode
- 50 ml suncokretova ulja
- 50 g šećera
- 1 žličica soli
Za glazuru
- 100 g šećera u prahu
- vode prema potrebi
Priprema fartonsa:
- Kvasac pomiješajte s malo tople vode pa stavite na stranu. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte jaje, ulje i kvasac. Miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte krpom pa ostavite dok mu se volumen ne udvostruči.
- Pospite malo brašna na radnu površinu pa izvadite tijesto iz posude i mijesite ga nekoliko minuta na pobrašnjenoj podlozi. Izrežite ga na jednake dijelove pa napravite loptice od otprilike 50 grama. Zatim jednu po jednu razvaljajte i zarolajte u duguljasti oblik.
- Tijesto stavite u lim obložen papirom za pečenje pa prekrijte krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Ako se peciva i zalijepe tijekom pečenja, kasnije ćete ih lako odvojiti. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta.
- Šećer u prahu stavite u malu posudu ili šalicu pa dodajte žličicu po žličicu vode miješajući dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Vruća peciva izvadite iz pećnice pa kistom premažite glazuru i ostavite da se ohlade.
Asturijska "mrga": Recept za sočni pohanac sa sirom i pršutom po kojem se vidi tko je pravi prijatelj +1