Nemoguće je zamisliti meksičku kuhinju bez tortilja, koje ondje imaju status kruha i nezamjenjiv su sastojak brojnih recepata. Tortilje su jeli još Maje i Asteci, a s Europom su ih upoznali španjolski osvajači. Nekoć se smjesa za tortilje pripremala namakanjem kukuruza u vapnu da omekša i izbjegnu se dosadne ljuskice.

Na priremu bi zatim odlazili sati jer se kukuruz mljeo na kamenom mlinu, a smjesa bi se zatim pritiskala i kuhala na zagrijanim pločama. U međuvremenu je kukuruz zamijenilo pšenično brašno, a ostalo je povijest.

Danas se tortilje mogu pronaći u (bez)brojnim varijantama, od mekih koje se lako motaju do debljih i hrskavijih, uz dodatak povrća poput špinata ili pak pripremljene poput čipsa koji se poslužuje uz umake. Jedno je sigurno, domaće tortilje uvijek su bolji odabir jer ne sadrže umjetne dodatke za produljenje svježine ili poboljšavanja okusa.

U hladnjaku će domaće tortilje trajati dva dana, a možete ih i zamrznuti za kasnije. Pronađite recepte za chimichange, burrito, enchilade, taco ili fajite ili pustite mašti na volju te se prepustite kombiniranju sastojaka i presavijanju tortilja.

Za bolje snalaženje u moru meksičkih recepata može pomoći to da su chimichange poput burrita, ali se nakon zamatanja prže.

Burrito se pak radi od pšenične tortilje najčešće puni grahom, mesom poput piletine ili svinjetine i riže. Dodaju se i salata, umaci poput guacamolea i salse te vrhnje. Burrito ćete prepoznati po cilindričnom obliku.

Enchilada se razlikuje od burrita po tome što se koriste kukuruzne tortije te se poslužuje prelivena umakom. Za taco se koriste kukuruzne i pšenične tortilje, manji je od burrita i često se poslužuje otvoren ili samo presavijen.

Osim toga, taco je nešto lakši od burrita jer najčešće ne sadrži grah niti rižu. Meso, povrće i sir klasični su sastojci.

Fajite definira prženo meso, u restoranima ponekad posluženo na vrućim pločama s lukom i paprikama. Tople tortilje dolaze posebno pa se sastojci kombiniraju prema ukusu.

Sastojci za domaće tortilje:

250 g brašna
2 žlice ulja
½ žličice soli

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, ulje i sol u posudi pa ulijte 150 ml tople vode te povežite u smjesu. Mijesite oko 5 minuta na pobrašnjenoj radnoj površini dok ne dobijete meku kuglu tijesta. Pokrijte istom krpom i ostavite neka miruje najmanje 15 minuta

2. Podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova, oko 75 grama svaki. Svaki komad tijesta razvaljajte što tanje na pobrašnjenoj plohi. Trebali biste dobiti tortilje promjera od oko 20 centimetara i 2 milimetra debljine.

3. Zagrijte veliku tavu pa pecite svaku tortilju oko minutu do dvije sa svake strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Zamotajte ih u foliju ili odmah poslužite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju