Korijeni chutneya, križanca umaka i namaza, koji je osvojio cijeli svijet pronaći ćete u Indiji gdje je sinonim za aromatični dodatak jelima. Radi se o sporo kuhanoj mješavini povrća i/ili voća, kao i začina, a recepti ovise o geografskim širinama, dužinama, kao i kuharima koji ih pripremaju.
Tako na jugu Afrike možete isprobati chutney s marelicama, a Britanci ga više vole s jabukama. Indijci pak koriste svu silu sastojaka, kao što s mango, kikiriki ili metvica. Ono što im je svima zajedničko je da služe kao dodatak jelima, najčešće street foodu, kao što su burgeri, ali i roštilju ili kruhu. Mirisne arome, kao i savršeni spoj slatkih i kiselkastih nota chutney čine jednim od omiljenih recepata.
Recept za povrtni chutney:
- 1 i ½ kg mješavine crvenih paprika, patlidžana i tikvica
- 500 g zrele rajčice
- 500 g luka
- 500 g jabuka
- 500 ml bijelog vinskog octa
- 2 žličice sjemenki crne gorušice
- 2 žličice lagano zdrobljenih sjemenki korijandera
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 crveni chilli (bez sjemenki ako ne volite preljuto)
- 300 g svijetlog muscovado šećera
Priprema povrtnog chutneya:
- Paprike, patlidžane i tikvice očistite i nasjeckajte na vrlo sitne komadiće. Rajčice blanširajte i ogulite, luk sitno nasjeckajte. Jabuke ogulite, očistite i sitno nasjeckajte.
- Stavite sve u veliki lonac s octom, 2 žličice soli, sjemenkama senfa i korijandera, mljevenom paprikom i čilijem. Pustite da provrije, miješajući, zatim kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta dok povrće ne omekša.
- Umiješajte šećer, a zatim kuhajte dok se chutney ne zgusne i postane kašast. Kušajte i prema želji začinite. Spremite u sterilizirane staklenke.