Iako ga volimo u makovnjačama i kao dodatak pecivima, često zaboravljamo koliko je mak uistinu zdrav – ali i svestran. Mlijeko od maka u Litvi je specijalitet, gdje se poslužuje za blagdane, a osim zdravih sjemenki na popis sastojaka za pripremu možete staviti omiljene začine poput vanilije, cimeta, muškatnog oraščića, tonke ili kurkume. Osim toga, biljno mlijeko dobra je zamjena za kravlje.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Sjemenke maka posebno su bogate nezasićenim masnim kiselinama, prvenstveno oleinskom i linolnom te manganom, elementom u tragovima važnim za zdravlje kostiju. Mangan pomaže pri stvaranju vezivnog tkiva te sprječava rizik od dijabetesa, bolesti srca i osteoporoze.

Mak obiluje i bakrom, koji nas čuva od anemije te, kao i mangan – od artritisa. Uvrstimo li ga u prehranu, možemo ublažiti nervozu i razdražljivost, popraviti raspoloženje i postati otporniji na stres. Toplo mlijeko od maka ima smirujuće djelovanje i preporučuje se za opuštanje i bolji san.

Sastojci za napitak od maka

140 g sjemenki maka
2 žlice zobenih pahuljica
720 ml vode
1 žlica meda
1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakt vanilije

Priprema:

1. Namočite mak i zobene pahuljice u vodi tri sata ili preko noći.
Dodajte vaniliju pa miksajte 5-10 minuta te procijedite kroz gazu.

2. Zagrijte i poslužite s medom.