Iako ga volimo u makovnjačama i kao dodatak pecivima, često zaboravljamo koliko je mak uistinu zdrav – ali i svestran. Mlijeko od maka u Litvi je specijalitet, gdje se poslužuje za blagdane, a osim zdravih sjemenki na popis sastojaka za pripremu možete staviti omiljene začine poput vanilije, cimeta, muškatnog oraščića, tonke ili kurkume. Osim toga, biljno mlijeko dobra je zamjena za kravlje.

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Sjemenke maka posebno su bogate nezasićenim masnim kiselinama, prvenstveno oleinskom i linolnom te manganom, elementom u tragovima važnim za zdravlje kostiju. Mangan pomaže pri stvaranju vezivnog tkiva te sprječava rizik od dijabetesa, bolesti srca i osteoporoze.

Mak obiluje i bakrom, koji nas čuva od anemije te, kao i mangan – od artritisa. Uvrstimo li ga u prehranu, možemo ublažiti nervozu i razdražljivost, popraviti raspoloženje i postati otporniji na stres. Toplo mlijeko od maka ima smirujuće djelovanje i preporučuje se za opuštanje i bolji san.

Sastojci za napitak od maka

140 g sjemenki maka
2 žlice zobenih pahuljica
720 ml vode
1 žlica meda
1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakt vanilije

Priprema:

1. Namočite mak i zobene pahuljice u vodi tri sata ili preko noći.
Dodajte vaniliju pa miksajte 5-10 minuta te procijedite kroz gazu.

2. Zagrijte i poslužite s medom.