Iako ga volimo u makovnjačama i kao dodatak pecivima, često zaboravljamo koliko je mak uistinu zdrav – ali i svestran. Mlijeko od maka u Litvi je specijalitet, gdje se poslužuje za blagdane, a osim zdravih sjemenki na popis sastojaka za pripremu možete staviti omiljene začine poput vanilije, cimeta, muškatnog oraščića, tonke ili kurkume. Osim toga, biljno mlijeko dobra je zamjena za kravlje.
Sjemenke maka posebno su bogate nezasićenim masnim kiselinama, prvenstveno oleinskom i linolnom te manganom, elementom u tragovima važnim za zdravlje kostiju. Mangan pomaže pri stvaranju vezivnog tkiva te sprječava rizik od dijabetesa, bolesti srca i osteoporoze.
Mak obiluje i bakrom, koji nas čuva od anemije te, kao i mangan – od artritisa. Uvrstimo li ga u prehranu, možemo ublažiti nervozu i razdražljivost, popraviti raspoloženje i postati otporniji na stres. Toplo mlijeko od maka ima smirujuće djelovanje i preporučuje se za opuštanje i bolji san.
Sastojci za napitak od maka
140 g sjemenki maka
2 žlice zobenih pahuljica
720 ml vode
1 žlica meda
1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakt vanilije
Priprema:
1. Namočite mak i zobene pahuljice u vodi tri sata ili preko noći.
Dodajte vaniliju pa miksajte 5-10 minuta te procijedite kroz gazu.
2. Zagrijte i poslužite s medom.