U potrazi ste za jednostavnim i ukusnim jelom? Isprobajte ovaj brzi grah sa štednjaka koji obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, a savršeno se sljubljuje s rajčicama, špinatom i nešto začina.
Ako na raspolaganju nemate svježe rajčice, ne brinite. Upotrijebiti možete i one sušene. Smanjite samo količinu koju upotrebljavate jer sušene rajčice imaju intenzivniji okus.
Okuse graha možete unaprijediti i s nekoliko dodatnih sastojaka poput slanine ili kobasica, koje možete prepržiti prije nego što u tavu stavite bilo koju drugu namirnicu.
Grah poslužite s kriškom kruha premazanog maslacem, a umjesto parmezana na kraju možete dodati i nešto bujrrate ili ricotte.
Jelo će biti gotovo u manje od pola sata ako upotrijebite već kuhani grah iz konzerve. Dakako, grah možete i samostalno skuhati, no tada ćete proces termičke obrade znatno produljiti.
Sastojci za bijeli grah sa špinatom:
- 1 konzerva bijeloga graha od 800 g
- 450 g cherry rajčica
- 125 ml povrtnog temeljca
- 60 g svježih listića špinata
- 20 g naribanog parmezana
- 3-4 češnja češnjaka
- ½ čajne žličice sušenog origana
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema bijeloga graha sa špinatom:
- Očistite češnjak i narežite ga na manje komade. Rajčice prepolovite.
- U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte češnjak oko jedne minute.
- Dodajte rajčice i dobro promiješajte.
- Podlijte povrtnim temeljcem.
- U tavu dodajte i ocijeđeni grah iz konzerve. Začinite s origanom, soli i paprom.
- Neka se sve zajedno kuha oko pet minuta.
- Na kraju dodajte špinat i pustite da povene u umaku pa ubacite naribani parmezan, koji bi se trebao rastopiti u grahu u svega nekoliko minuta.
- Poslužite s kruhom. Dobar tek!