Begova čorba specijalitet je bosanske kuhinje kojoj slast daje sušena bamija, biljka sa zelenim plodovima pomalo nalik mahunama, karakterističnima po ljekovitoj sluzi koja se otpušta kuhanjem. Na tržnicama u Bosni i Hercegovini bamija se nerijetko prodaje nanizana na konac. Begovoj čorbi osim bamije slast daju piletina i korjenasto povrće poput mrkve i celera te vrhnje. Kraljica juha, kako je nazivaju u susjedstvu, simbol je dobrodošlice i gostoljubivosti.
Svježa bamija za razliku od sušene nalikuje na zelene papričice, ali ima i crvenih vrsta. Nazivaju je i okra ili damini prsti, a hvale je jer obiluje vitaminima i mineralima.
Svim vrstama bamije zajednička je blagotvorna sluz koja zgušnjava jela i liječi. Zbog nje se sušeni plodovi prije pripreme potope u vodi i ostave dok ne nabubre, a zatim se isperu u nekoliko voda. Prije dodavanja jelima bamija se kratko prokuha u vodi s limunom ili jabučnim octom.
Bamija - 1 (Foto: NB)
Lijek u tanjuru
"Iako je biološki klasificirana kao voće, biljka bamija, odnosno njezini plodovi u kuhanju se koriste kao povrće, a imaju okus nalik grašku. No njezina je primjena mnogo veća od one kulinarske. Iako je dugo bila zaboravljena, blagodati bamije za ljudsko zdravlje i ljepotu su brojne, zbog čega je i dobila ime "biljka iz Božjeg vrta". Svoje je mjesto pronašla u raznim prirodnim pripravcima – u obliku čaja, zdrave zamjene za kavu, tinkture, pa i u proizvodima za njegu i ljepotu kože.
Bamija kao lijek umiruje probavne smetnje i liječi bolesti probavnog sustava. Poboljšava detoksikaciju organizma i regulira ravnotežu šećera u krvi i kolesterol. Osim toga, pomaže razvoju zdrave crijevne flore, radu jetre i vraća snagu organizmu", piše Kreni Zdravo, gdje možete doznati više o dobrobitima ljekovite bamije.
Begova čorba - sastojci
- 400 g piletine (batak, zabatak)
- 20 g sušene bamije
- ½ limuna
- 2 stabljike peršina
- 150 g mrkve
- 100 g celera
- 1 glavica luka
- 2 manja češnja češnjaka
- 2 l vode
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica brašna
- sol, papar
Begova čorba - priprema
- Piletinu popržite u loncu na maslacu pa dodajte povrće i još kratko ostavite na vatri. Na kraju dodajte češnjak, kratko popržite, ulijte vode i ostavite da se kuha pola sata.
- Bamiju prelijte vodom i ostavite dok ne nabubri pa isperite u nekoliko navrata.
- Izvadite povrće da ne bi previše omekšalo i kuhajte juhu još pola sata. Zatim izvadite i meso pa procijedite juhu. Češnjak bacite. 300 ml juhe odvojite.
- Povrće narežite na kockice, a meso odvojite od kosti i usitnite na manje komade. Kuhani luk i trećinu mrkve i celera izmiksajte s 300 ml juhe pa vratite u lonac s juhom.
- Pomiješajte kiselo vrhnje, jaje i brašno pa dodajte malo juhe i dobro izmiješajte.
- U međuvremenu prokuhajte bamiju u vodi s malo limunova soka. Ocijedite je i properite.
- Zagrijte juhu do ključanja pa ulijte smjesu s vrhnjem žustro miješajući. Vratite u juhu ostatak narezanog povrća, bamiju i meso te ubacite sjeckani peršin. Kuhajte još kratko, stalno miješajući.
Griju bolje od radijatora: 7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu +1