Adobo je neslužbeno nacionalno jelo Filipina. Ne samo da označava jelo već i postupak pripreme mesa, plodova mora ili povrća koje se polako kuha u marinadi na bazi ocata, umaka od soje, crnog papra, lovorovog lista i češnjaka.

Dugotrajna termička obrada na laganoj temperaturi jamči sočnost mesa koje toliko omekša da se može rezati žlicom. Baš zato najvažniji dio ovoga recepta je – strpljenje prilikom pripreme.

U adobo marinadi možete pripremiti različite namirnice, a posebno sočna bit će svinjetina.

Sastojci za adobo svinjetnu:

  • 1,2 kg svinjske lopatice narezane na kockice
  • 600 ml vode
  • 60 ml umaka od soje
  • 60 ml bijelog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 8 češnja češnjaka
  • 2 manja luka
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice ribljeg umaka
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica ljutog umaka sriracha
  • 1 žlica crnog papra u zrnu
  • 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
  • sol po želji

Adobo umak Hrana i piće Dodatak jelima o kojem bruji cijeli svijet: Jeste li probali adobo?

Priprema adobo svinjetine:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte umak od soje, ocat, smeđi šećer, riblji umak, srirachu i naribani đumbir. Dodajte kockice svinjetine i dobro sve promiješajte. Ostavite meso sa strane da se marinira.
  2. U velikom loncu na srednje jakoj temperaturi zagrijte kokosovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte par minuta dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte sol, papar u zrnu i lovorov list.
  4. Ocijedite meso od marinade. Sačuvajte marinadu.
  5. Dodajte ocijeđenu svinjetinu u lonac s lukom i češnjakom te povisite temperaturu.
  6. Pirjajte meso 20-ak minuta dok se ne karamelizira sa svih strana.
  7. U lonac ulijte sačuvanu marinadu i vodu. Poklopite lonac, smanjite temperaturu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša toliko da se može rezati žlicom.
  8. Otklopite lonac, izvadite lovorove listove i pustite da se umak zgusne oko pet minuta.
  9. Poslužite adobo svinjetinu s kuhanom rižom. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju