Adobo je neslužbeno nacionalno jelo Filipina. Ne samo da označava jelo već i postupak pripreme mesa, plodova mora ili povrća koje se polako kuha u marinadi na bazi ocata, umaka od soje, crnog papra, lovorovog lista i češnjaka.
Dugotrajna termička obrada na laganoj temperaturi jamči sočnost mesa koje toliko omekša da se može rezati žlicom. Baš zato najvažniji dio ovoga recepta je – strpljenje prilikom pripreme.
U adobo marinadi možete pripremiti različite namirnice, a posebno sočna bit će svinjetina.
Sastojci za adobo svinjetnu:
- 1,2 kg svinjske lopatice narezane na kockice
- 600 ml vode
- 60 ml umaka od soje
- 60 ml bijelog octa
- 50 g smeđeg šećera
- 8 češnja češnjaka
- 2 manja luka
- 2 lovorova lista
- 2 žlice ribljeg umaka
- 2 žlice kokosovog ulja
- 1 žlica ljutog umaka sriracha
- 1 žlica crnog papra u zrnu
- 1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
- sol po želji
Priprema adobo svinjetine:
- U velikoj zdjeli pomiješajte umak od soje, ocat, smeđi šećer, riblji umak, srirachu i naribani đumbir. Dodajte kockice svinjetine i dobro sve promiješajte. Ostavite meso sa strane da se marinira.
- U velikom loncu na srednje jakoj temperaturi zagrijte kokosovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte par minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte sol, papar u zrnu i lovorov list.
- Ocijedite meso od marinade. Sačuvajte marinadu.
- Dodajte ocijeđenu svinjetinu u lonac s lukom i češnjakom te povisite temperaturu.
- Pirjajte meso 20-ak minuta dok se ne karamelizira sa svih strana.
- U lonac ulijte sačuvanu marinadu i vodu. Poklopite lonac, smanjite temperaturu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša toliko da se može rezati žlicom.
- Otklopite lonac, izvadite lovorove listove i pustite da se umak zgusne oko pet minuta.
- Poslužite adobo svinjetinu s kuhanom rižom. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0