Rasta pasta kreativni je produkt stapanja talijanske i jamajačke kuhinje. Ili drugim riječima, ovo jelo ima okus kao da je talijanska tjestenina otišla na godišnji odmor na Karibe.
Tjestenina je sljubljena s piletinom i povrćem te začinjena takozvanom jamajačkom začinskom mješavinom jerk.
Začinska mješavina jerk sadrži luk i češnjak u prahu, kajenski i crni papar, sol, šećer, sušeni timijan i peršin, muškatni oraščić u prahu, cimet, klinčiće, kumin, piment, papriku i čili u prahu. Možete je kupiti u specijaliziranim trgovinama začina i u Hrvatskoj ili nabaviti preko interneta.
Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ne brinite. Iz recepta možete isključiti piletinu (i parmezan) te dobiti fino jelo od tjestenine i povrća.
Sastojci za rasta pastu:
- 500 g sušene tjestenine
- 400 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 300 g pilećih prsa
- 300 ml nezaslađenog kokosova mlijeka
- 125 ml povrtnog temeljca
- 90 g naribanog parmezana
- 5-6 češnja češnjaka
- 2,5 žlica začinske mješavine jerk
- 1 luk
- 1 crvena paprika
- 1 narančasta paprika
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi peršina za posluživanje
Sastojci za mješavinu jerk:
- 3 čajne žličice mljevene paprike
- 2,5 čajne žličice kajenskog papra
- 2,5 čajne žličice soli
- 1,5 žlice češnjaka u prahu
- 1,5 žlice luka u prahu
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 čajna žličica crnog papra
- 1 čajna žličica pimenta
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- ½ čajne žličice pahuljica čilija
- ½ čajne žličice mljevenog kumina
- ½ čajne žličice muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice cimeta u prahu
Priprema rasta paste:
- Pomiješajte sve sastojke za začinsku mješavinu jerk. Prebacite u staklenku i stavite sa strane.
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i stavite sa strane.
- U većoj tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok luk ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
- U tavu dodajte paprike nasjeckane na trakice i 2,5 žlice začinske mješavine jerk. Pirjajte zajedno uz miješanje oko pet minuta dok povrće ne omekša. Prebacite dobiveno povrće na tanjur sa strane.
- U istu tavu dodajte još biljnog ulja pa na njemu prepirjajte piletinu narezanu na kocke otprilike iste veličine. Pecite piletinu oko dvije do tri minute sa svake strane.
- Kada je piletina zapečena sa svih strana, vratite povrće u tavu. Podlijte rajčicama iz konzerve i kuhajte sve zajedno oko 10 minuta.
- Potom podlijte povrtnim temeljcem i kokosovim mlijekom. Miješajte dok se sastojci ne povežu.
- Dodajte naribani parmezan i pomiješajte. Neka se sve zajedno kuha oko 10 minuta dok se umak ne počne zgušnjavati.
- Ubacite tjesteninu u umak. Promiješajte. Dodajte soli i papra po želji i posipajte svježe nasjeckani peršin.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Nedjeljni klasik: Francuski recept za piletinu s povrćem na lešo +0