Rasta pasta kreativni je produkt stapanja talijanske i jamajačke kuhinje. Ili drugim riječima, ovo jelo ima okus kao da je talijanska tjestenina otišla na godišnji odmor na Karibe.


Tjestenina je sljubljena s piletinom i povrćem te začinjena takozvanom jamajačkom začinskom mješavinom jerk.


Začinska mješavina jerk sadrži luk i češnjak u prahu, kajenski i crni papar, sol, šećer, sušeni timijan i peršin, muškatni oraščić u prahu, cimet, klinčiće, kumin, piment, papriku i čili u prahu. Možete je kupiti u specijaliziranim trgovinama začina i u Hrvatskoj ili nabaviti preko interneta.

Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ne brinite. Iz recepta možete isključiti piletinu (i parmezan) te dobiti fino jelo od tjestenine i povrća.

Sastojci za rasta pastu:

  • 500 g sušene tjestenine
  • 400 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 300 g pilećih prsa
  • 300 ml nezaslađenog kokosova mlijeka
  • 125 ml povrtnog temeljca
  • 90 g naribanog parmezana
  • 5-6 češnja češnjaka
  • 2,5 žlica začinske mješavine jerk
  • 1 luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 narančasta paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 zelena paprika
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji
  • svježi peršina za posluživanje

Sastojci za mješavinu jerk:

  • 3 čajne žličice mljevene paprike
  • 2,5 čajne žličice kajenskog papra
  • 2,5 čajne žličice soli
  • 1,5 žlice češnjaka u prahu
  • 1,5 žlice luka u prahu
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica crnog papra
  • 1 čajna žličica pimenta
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • ½ čajne žličice pahuljica čilija
  • ½ čajne žličice mljevenog kumina
  • ½ čajne žličice muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice cimeta u prahu

Priprema rasta paste:

  1. Pomiješajte sve sastojke za začinsku mješavinu jerk. Prebacite u staklenku i stavite sa strane.
  2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i stavite sa strane.
  3. U većoj tavi zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte ga oko pet minuta dok luk ne omekša.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko jedne minute.
  5. U tavu dodajte paprike nasjeckane na trakice i 2,5 žlice začinske mješavine jerk. Pirjajte zajedno uz miješanje oko pet minuta dok povrće ne omekša. Prebacite dobiveno povrće na tanjur sa strane.
  6. U istu tavu dodajte još biljnog ulja pa na njemu prepirjajte piletinu narezanu na kocke otprilike iste veličine. Pecite piletinu oko dvije do tri minute sa svake strane.
  7. Kada je piletina zapečena sa svih strana, vratite povrće u tavu. Podlijte rajčicama iz konzerve i kuhajte sve zajedno oko 10 minuta.
  8. Potom podlijte povrtnim temeljcem i kokosovim mlijekom. Miješajte dok se sastojci ne povežu.
  9. Dodajte naribani parmezan i pomiješajte. Neka se sve zajedno kuha oko 10 minuta dok se umak ne počne zgušnjavati.
  10. Ubacite tjesteninu u umak. Promiješajte. Dodajte soli i papra po želji i posipajte svježe nasjeckani peršin.
  11. Poslužite toplo. Dobar tek!

Nedjeljni klasik: Francuski recept za piletinu s povrćem na lešo Piletina - 3 Piletina - 4 Piletina - 1 +0 Piletina - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju