Otvaranje još toplog paketića kave koji je netom stigao iz pržionice, ritual kuhanja pa uživanje u pogađanju aroma koje se krije u napicima što nas drže budnima, osobit je doživljaj za ljubitelje kave. A na ono što je dobro, lako se navući. Okusi i note, svjetlosnim godinama udaljene od konfekcijskih paketića razlozi su zbog kojih su pržionice sve popularnije.

U Quahwi, kafiću i maloj pržionici kave u Teslinoj ulici ponose se time što su jedni među prvima koji su u hrvatskoj ponudi imali isključivo 100 % arabicu, i to još prije 20 godina. Iako ne možemo u kafićima guštati u posebnim kavama zajedničkog naziva speciality coffee, one dostavom stižu na željenu adresu, ili se mogu pokupiti u pržionici. Uz svojevrsne klasike, Quahwa uvijek ima nešto posebno u rukavu. Nova poslastica je savršeni spoj kave i bourbona.

„Kava i bourbon kada se spoje na stolu, jedna pored drugoga, oduvijek čine simbiozu koju je nemoguće kasnije razdvojiti. No, ako ih spojite zajedno u procesu maceracije i to još u hrastovoj bačvi, dobiti će te nezamislivo.

Pri mirisu bourbon kave u šalici arome bourbona dominiraju. No, pri gutljaju bourbon kave, obrazi se trenutno ispune aromama bourbona, a okusi kave se pojave nedugo zatim na dnu jezika. U minutama koje slijede bourbon i kava se počinju spajati u savršen balans.

Razlika koju čini BBAC i klasični spoj čaše bourbona pored šalice kave je u balansu okusa i aroma. Nakon gutljaja čistog bourbona, obrazi i cijeli jezik se ispune njegovom dominacijom, tako da kava koju kasnije popijete ne dođe do svog izražaja“, kažu u Quahwi.
Za maceraciju kave i bourbona koristili su bačve od hrvatskog hrasta lužnjaka, te Maker's Mark bourbon.

„U bačvi smo spojili Maker's Mark bourbon sa specialty kavom iz Etiopije iz regije Sidama, okruga Bensa koja ima izrazitu aromu bijele čokolade, jagode i kupine. Maceracija i prženje traju ukupno 50 tak dana, te očekujemo da ćemo dane koji prethode Božiću provesti u aromama i okusima ove iznimne poslastice“, dodaju iz pržionice u kojoj su za blagdane pripremili posebne poklon pakete s premium i super premium kavom, idealne za darivanje u zadnji čas. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju