Punjene šampinjone napravit ćete vrlo jednostavno i vrlo brzo, no oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za pirjanje i pečenje još četrdesetak.
U ovom se receptu šampinjoni pune krušnim mrvicama i dvjema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamit će vas na još. Zato, ako prvi put radite punjene šampinjone i kanite njima ponuditi više ljudi – najbolje bi bilo da odmah udvostručite količine. Službeni broj porcija s namirnicama iz recepta je 8, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.
Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvijek rado viđen zalogaj na druženjima i za obiteljskim stolom, nas je osvojio savršen nadjev iz ovog recepta: maslac koji prožima krušne mrvice, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan. Eksperimentirajte s mekim sirom i pokušajte odlučiti je li vam ovo punjenje bolje s Gruyèreom, fontinom ili možda s fetom.
Sastojci za punjene šampinjone:
- 700 g većih šampinjona
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- sol
- crni papar, svježe mljeven
- 1/4 šalice svježe naribanog parmezana, plus još za posluživanje
- 120 ml krem sira
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog na sitno, plus za ukras
- 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog
Priprema punjenih šampinjona:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite lim za pečenje.
- Gljivama uklonite stapke i sitno ih nasjeckajte. Klobuke poslažite na lim za pečenje udubljenim dijelom prema gore.
- U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte nasjeckane stapke gljiva i kuhajte dok voda koju puste ne iskuha, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte krušne mrvice i pustite da se malo zapeku, oko 3 minute. Posolite i popaprite. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi.
- Malo ohlađenu smjesu prebacite u veliku zdjelu i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i popaprite. Klobuke gljiva napunite nadjevom i pospite s još parmezana.
- Pecite u pećnici dok gljive ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lijepu boju, oko 20 minuta.
- Prije posluživanja ukrasite svježim peršinom.
Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva +0