Punjene šampinjone napravit ćete vrlo jednostavno i vrlo brzo, no oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za pirjanje i pečenje još četrdesetak.

U ovom se receptu šampinjoni pune krušnim mrvicama i dvjema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamit će vas na još. Zato, ako prvi put radite punjene šampinjone i kanite njima ponuditi više ljudi – najbolje bi bilo da odmah udvostručite količine. Službeni broj porcija s namirnicama iz recepta je 8, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.

Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvijek rado viđen zalogaj na druženjima i za obiteljskim stolom, nas je osvojio savršen nadjev iz ovog recepta: maslac koji prožima krušne mrvice, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan. Eksperimentirajte s mekim sirom i pokušajte odlučiti je li vam ovo punjenje bolje s Gruyèreom, fontinom ili možda s fetom.

Sastojci za punjene šampinjone:

  • 700 g većih šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 2 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • sol
  • crni papar, svježe mljeven
  • 1/4 šalice svježe naribanog parmezana, plus još za posluživanje
  • 120 ml krem sira
  • 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog na sitno, plus za ukras
  • 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog

Priprema punjenih šampinjona:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite lim za pečenje.
  2. Gljivama uklonite stapke i sitno ih nasjeckajte. Klobuke poslažite na lim za pečenje udubljenim dijelom prema gore.
  3. U tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte nasjeckane stapke gljiva i kuhajte dok voda koju puste ne iskuha, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu, zatim dodajte krušne mrvice i pustite da se malo zapeku, oko 3 minute. Posolite i popaprite. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi.
  4. Malo ohlađenu smjesu prebacite u veliku zdjelu i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i popaprite. Klobuke gljiva napunite nadjevom i pospite s još parmezana.
  5. Pecite u pećnici dok gljive ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lijepu boju, oko 20 minuta.
  6. Prije posluživanja ukrasite svježim peršinom.

Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva Šampinjoni Curry od gljiva Pohani šampinjoni +0 Rižoto od gljiva

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju