File ili lungić, po mnogima je najfiniji dio svinjetine. Ovaj komad mesa nema mnogo masnoća, pa se mora spremati pažljivo i s mnogo ljubavi.

Odličan način da ispečete svinjski file, a da ga ne presušite – jest da ga napunite ukusnim nadjevom. Mi vam predlažemo lungić punjen sočnim nadjevom na bazi špeka, gljiva, sira Gruyere i špinata.

Ako nemate pri ruci Gruyere zamijeniti ga možete i za gaudu, edamera ili ementaler.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog filea
  • 225 g šampinjona
  • 170 sira Gruyere
  • 60 g svježih listića špinata
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 4 kriške slanine
  • 2 čajne žličice svježeg timijana
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema:

  1. Nasjeckajte špek na manje komade i prepržite ga na tavi – otprilike šest do osam minuta. Izvadite hrskave komadiće špeka sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći prepirjajte sitno nasjeckan luk i gljive. Posolite i popaprite, te začinite s timijanom. Pirjajte povrće dok ne omekša – oko pet do sedam minuta.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
  4. Podlijte povrće s vinom i nastavite kuhati oko jedne minute.
  5. Dodajte svježi špinat i kuhajte sve zajedno oko dvije minute dok listovi ne povenu.
  6. U smjesu dodajte natrgani sir i prženu slaninu. Pustite da se nadjev malkice ohladi.
  7. Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva.
  8. Svinjski file prerežite uzdužno. Istucite batom meso te ga izravnajte na debljinu oko jednog centimetra.
  9. Posolite i popapirte meso s obje strane.
  10. Po sredini mesa razmažite smjesu na bazi gljiva, sira, špeka i špinata. Zarolajte u roladu – krajeve mesa povežite kuhinjskom špagom.
  11. File premažite s nešto biljnog ulja.
  12. Stavite peći lungić u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja. Temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dijela mesa trebala bi iznositi oko 62 stupnja Celzija.
  13. Pričekajte 10-ak minuta, prije nego što punjeni svinjski file narežete i poslužite s prilogom po želji.

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine Sporo pečena svinjetina Svinjski obrazi/Ilustracija Tangsuyuk hrskava korejska svinjetina +0 Svinjetina se može pripremiti na razne načine

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju