File ili lungić, po mnogima je najfiniji dio svinjetine. Ovaj komad mesa nema mnogo masnoća, pa se mora spremati pažljivo i s mnogo ljubavi.
Odličan način da ispečete svinjski file, a da ga ne presušite – jest da ga napunite ukusnim nadjevom. Mi vam predlažemo lungić punjen sočnim nadjevom na bazi špeka, gljiva, sira Gruyere i špinata.
Ako nemate pri ruci Gruyere zamijeniti ga možete i za gaudu, edamera ili ementaler.
Sastojci:
- 500 g svinjskog filea
- 225 g šampinjona
- 170 sira Gruyere
- 60 g svježih listića špinata
- 60 ml suhog bijelog vina
- 4 kriške slanine
- 2 čajne žličice svježeg timijana
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema:
- Nasjeckajte špek na manje komade i prepržite ga na tavi – otprilike šest do osam minuta. Izvadite hrskave komadiće špeka sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte sitno nasjeckan luk i gljive. Posolite i popaprite, te začinite s timijanom. Pirjajte povrće dok ne omekša – oko pet do sedam minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
- Podlijte povrće s vinom i nastavite kuhati oko jedne minute.
- Dodajte svježi špinat i kuhajte sve zajedno oko dvije minute dok listovi ne povenu.
- U smjesu dodajte natrgani sir i prženu slaninu. Pustite da se nadjev malkice ohladi.
- Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Svinjski file prerežite uzdužno. Istucite batom meso te ga izravnajte na debljinu oko jednog centimetra.
- Posolite i popapirte meso s obje strane.
- Po sredini mesa razmažite smjesu na bazi gljiva, sira, špeka i špinata. Zarolajte u roladu – krajeve mesa povežite kuhinjskom špagom.
- File premažite s nešto biljnog ulja.
- Stavite peći lungić u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se ne ispeče do kraja. Temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dijela mesa trebala bi iznositi oko 62 stupnja Celzija.
- Pričekajte 10-ak minuta, prije nego što punjeni svinjski file narežete i poslužite s prilogom po želji.
5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj svinjetine +0