Puding od riže popularan je desert u mnogim zemljama svijeta. U Senegalu se zove sombi, radi se s kokosovim mlijekom, a obično se servira vruć.

U Švedskoj se naziva risalamande, a poslužuje se ohlađen s komadićima badema i šećera.

Puding od riže možete napraviti i s ostacima kuhane bijele riže. Da biste ostatke transformirali u ukusan desert bit će vam potrebno svega pola sata.

Ova vrsta deserta može se napraviti s različitim vrstama mlijeka, ali i njenim alternativama od soje, zobi, badema i slično. Mi vam predlažemo verziju s punomasnim kravljim mlijekom, a koja se dodatno nadopunjuje vrhnjem za šlag.

Puding od riže - sastojci:

  • 300 g kuhane riže
  • 250 ml mlijeka
  • 140 g grožđica
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 70 g bijelog šećera
  • 20 g maslaca
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Puding od riže - priprema:

  1. U lonac stavite kuhanu rižu i mlijeko te malo soli te zagrijte sve zajedno na štednjaku. Kuhajte uz povremeno miješanje desetak minuta dok se smjesa ne zgusne.
  2. U puding umiješajte šećer i grožđice i nastavite kuhati.
  3. U maloj zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije. Dodajte ovu smjesu riži, dobro promiješajte i nastavite kuhati još 10-ak minuta.
  4. Uklonite puding od riže sa štednjaka i u njega umiješajte maslac. Pustite da se sve ohladi oko 10 minuta, a potom poslužite s dodatnim cimetom. Dobar tek!

S ovih 10 namirnica iz smočnice nikad nećete biti gladni – čak i kada nemate ništa u frižideru Zobena kaša Tjestenina s tunom iz konzerve Popčeci od kvinoje i bijelog graha +1 Riža i grah popularno je jelo u Južnoj Americi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju