Puding od riže popularan je desert u mnogim zemljama svijeta. U Senegalu se zove sombi, radi se s kokosovim mlijekom, a obično se servira vruć.
U Švedskoj se naziva risalamande, a poslužuje se ohlađen s komadićima badema i šećera.
Puding od riže možete napraviti i s ostacima kuhane bijele riže. Da biste ostatke transformirali u ukusan desert bit će vam potrebno svega pola sata.
Ova vrsta deserta može se napraviti s različitim vrstama mlijeka, ali i njenim alternativama od soje, zobi, badema i slično. Mi vam predlažemo verziju s punomasnim kravljim mlijekom, a koja se dodatno nadopunjuje vrhnjem za šlag.
Puding od riže - sastojci:
- 300 g kuhane riže
- 250 ml mlijeka
- 140 g grožđica
- 125 ml vrhnja za šlag
- 70 g bijelog šećera
- 20 g maslaca
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Puding od riže - priprema:
- U lonac stavite kuhanu rižu i mlijeko te malo soli te zagrijte sve zajedno na štednjaku. Kuhajte uz povremeno miješanje desetak minuta dok se smjesa ne zgusne.
- U puding umiješajte šećer i grožđice i nastavite kuhati.
- U maloj zdjelici pomiješajte vrhnje za šlag, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije. Dodajte ovu smjesu riži, dobro promiješajte i nastavite kuhati još 10-ak minuta.
- Uklonite puding od riže sa štednjaka i u njega umiješajte maslac. Pustite da se sve ohladi oko 10 minuta, a potom poslužite s dodatnim cimetom. Dobar tek!
S ovih 10 namirnica iz smočnice nikad nećete biti gladni – čak i kada nemate ništa u frižideru +1