Risalamande je danski puding od riže koji se obično poslužuje kao desert na Badnjak. Potječe iz 1800-ih godina kada se rodila potreba da se oplemeni i poboljša tadašnji recept za kašu na bazi riže, odnosno takozvani Risengrød.
U kuhanu rižu dodalo se nešto badema i šećera i risalamande je rođen. Tijekom godina recept se poboljšavao, a danas je posve normalno u puding dodati i nešto vanilin šećera i vrhnja te poslužiti s toplim umakom na bazi višanja.
S ovim desertom igra se i zabavna igra po imenu mandelgave ili u prijevodu bademasti dar. Prilikom pripreme deserta u puding od riže dodaje se jedan cijeli oguljeni badem. Onaj tko dobije cijeli badem u svojoj porciji deserta ima pravo na dodatni poklon ili neku nagradu. Najčešća je nagrada slastica od marcipana u obliku praščića.
Sastojci za puding od riže risalamande:
- 500 g vrhnja za šlag
- 140 g sitno nasjeckanih badema
- 110 g arborio riže
- 1 l punomasnog mlijeka
- 3 žlice vanilin šećera
- 3 žlice običnog bijelog šećera
Sastojci za preljev:
- 250 g smrznutih malina
- 50 g šećera
- 4 žlice vode
- 1 žlica kukuruznog škroba
Priprema pudinga od riže risalamande:
- Ulijte mlijeko u lonac i zagrijte na laganoj temperaturi.
- Kada se mlijeko ugrije, dodajte rižu. Promiješajte sadržaj lonca i kuhajte na laganoj temperaturi uz povremeno miješanje dok se riža ne skuha do kraja. Za to će vam biti potrebno oko 40 minuta.
- Uklonite lonac sa štednjaka i stavite sa strane.
- Umiješajte vanilin šećer, šećer i nasjeckane bademe (plus jedan cijeli badem ako planirate zaigrati mandelgave).
- Vrhnje pretvorite u šlag i umiješajte u lagano ohlađenu rižu.
- Napravite preljev: smrznute maline zagrijte u drugom lončiću zajedno s dvije žlice vode. Kad se voće zagrije, dodajte šećer i kuhajte sve zajedno uz povremeno miješanje oko pet minuta.
- Preostale dvije žlice vode pomiješajte s kukuruznim škrobom i dobivenu smjesu ulijte u maline da zgusnete preljev.
- Poslužite s pudingom od riže. Dobar tek!
Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života +0