Cvjetača je fantastična namirnica za kulinarska eksperimentiranja. S ovim korjenastim povrćem možete napraviti brojna jela – dodati ga u juhe, variva, curryje i gulaše. Iskoristiti ga možete za pripremu povrtne alternative za rižu ili tijesto za pizzu.
Cvjetača je i odlično povrće za pohanje. Narežite glavicu na manje cvjetove, panirajte ih na uobičajeni način s jajima, brašnom i krušnim mrvicama, a potom je ispecite na tavi ili u dubokom ulju dok ne postane ekstra hrskava.
Ako ne želite peći cvjetaču u dubokom ulju, termički je možete obraditi i u pećnici. Neposredno prije kraja pečenja umočite je u finu marinadu na bazi meda i češnjaka, ponovo zapecite i poslužite toplu uz umak po želji. Ovaj recept toliko je dobar da će se svidjeti i onima koji nisu veliki ljubitelji cvjetače.
Sastojci za pohanu cvjetaču:
- 240 g panko krušnih mrvica
- 230 g meda
- 170 ml umaka od soje
- 125 ml vode
- 120 g bijelog brašna
- 4 žlice kukuruznog škroba
- 3-4 češnja češnjaka
- 3 velika jaja
- 2 limete
- 2 žlice ljutog umaka
- 1 glavica cvjetače
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema pohane cvjetače:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Narežite cvjetaču na manje cvjetove i pomiješajte je s brašnom. Začinite solju i paprom. Miješajte zajedno sastojke dok se brašno ne zalijepi za cvjetove.
- U zasebnoj zdjelici izmućkajte dva jaja i dvije žlice vode. U dublju zdjelu stavite panko krušne mrvice.
- Cvjetaču umočite u jaja pa u panko mrvice. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Paniranu cvjetaču stavite na lagano namašćeni lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 25 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava.
- Dok se cvjetača peče, napravite umak: u maloj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i 125 ml vode dok ne dobijete smjesu bez grudica. Stavite sa strane.
- Pomiješajte umak od soje, med, sok dvije limete, sitno nasjeckani češnjak i ljuti umak. Zagrijte u manjem lončiću. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu i umiješajte smjesu na bazi kukuruznog škroba. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute dok se umak ne zgusne.
- Kada je cvjetača pečena, premažite je dobivenim umakom i vratite u pećnicu na nekoliko minuta da se zapeče.
- Poslužite odmah. Dobar tek!
Idemo na Fooling Around by Fuliranje? Što ćemo jesti, piti i doživjeti na omiljenoj terasi u Zagrebu ovog Adventa +10