Tikvice su iznimno fleksibilna namirnica s kojom se mogu pripremiti sjajna ljetna jela. Ovaj plod možete prepirjati, ispeći, skuhati, prepržiti… Mogućnosti su brojne.
Mi smo odlučili iskoristiti tikvice kao podlogu za pizzu. Umjesto na tijesto, klasične sastojke za pizzu poput rajčice, sira i maslina stavili smo na prepolovljene tikvice i sve zajedno zapekli u pećnici.
Ne samo da smo si tako skratili vrijeme pripreme ovog jela, već i smanjili njegovu kalorijsku vrijednost. U 100 grama pečenog tijesta pizze može se naći i do 360 kalorija, a u istoj količini tikvica nalazi se tek 20-ak kalorija.
Sastojci za pizza tikvice:
- 4 srednje velike tikvice
- 200 g nasjeckane rajčice
- 125 g umaka od rajčice
- 125 g sira mozzarella
- 3 žlice naribanog parmezana
- 3 žlice nasjeckanog crnih maslina
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- svježi bosiljak
5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica +0
Priprema pizza tikvica:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Prerežite tikvice po pola i uz pomoć čajne žličice izdubite sredinu. Ostavite tek oko jedan centimetar ploda uz koru tikvice.
- Tikvice posolite i popaprite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u pećnicu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.
- Polovicu izdubljenog ploda tikvice nasjeckajte na sitno i prepirjajte na ulju zajedno s nasjeckanim lukom i češnjakom. Pirajajte oko tri do četiri minute dok povrće ne omekša.
- Ubacite nasjeckane rajčice i umak od rajčice i kuhajte sve zajedno još oko dvije minute.
- Podijelite ravnomjerno umak na prepolovljene pečene tikvice.
- Na vrh tikvica dodajte naribani sir i masline. Po želji možete dodati i neku salamu.
- Napunjene tikvice vratite u pećnicu i kratko zapecite dok se sir ne rastopi.
- Poslužite sa svježim bosiljkom. Dobar tek!