Omiljenu ljetnu salatu u Turskoj pronaći ćete pod imenom Piyaz, a radi se o slasnom spoju graha, luka i rajčica kojem osvježavajuću notu daje limunov sok. Na toj se salati nerijetko nađu i kuhana jaja, a umjesto običnog luka može se koristiti i ljutika, blagi srebrenac ili mladi luk. U kombinaciji su i češnjak i sumak, tipični turski začin kojeg vole i na Siciliji, Bliskom Istoku te Iranu. Taj blago aromatični začin karakterizira kiselkasta nota zbog čega je odlična protuteža masnijim jelima. U salati s grahom će se izvrsno slagati s maslinovim uljem. 

U trendu Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita Kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za sveznalice i one koji će to tek postati Rustica - 4 Velike porcije, ali... Restoran Rustica: "Narodni" restoran na početku Dubrave koji nije ostavio dobar dojam

Jedna od tajni slasti ove salate je u kratkom mariniranju češnjaka i luka u mješavini octa i limunova soka kako bi kiseline ublažile intenzivne arome.

Za piyaz se najčešće koristi bijeli grah, a koristite li konzerviranu varijantu, od salate na stolu dijeli vas tek 15 minuta. Piyaz se najčešće poslužuje uz turske ćufte (köfte) – taj se obrok u Turskoj zove köfte piyaz. No, odlično se slaže i s šish koftom, kao i uz piletinu s ražnja (doner kebab) ili lahmacun.

No salata će biti dovoljno zasitna i ako je jedete tek uz pokoju krišku kruha, tortilju ili krutone. 

Turska salata od graha - sastojci:

  • 1 mala glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 5 žlica crvenog vinskog octa
  • sok 1 većeg limuna
  • 2 žličice sumaka (i malo više za kasnije po želji)
  • ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 425 g bijelog graha
  • 3 srednje rajčice
  • 1/2 svežnja peršina
  • sol i papar

Turska salata od graha - sastojci:

  1. Grah ocijedite i isperite. Peršini češnjak sitno nasjeckajte, a luk narežite na što tanje ploške. Rajčice narežite na kriške.
  2. U veliku zdjelu stavite luk, češnjak, ocat i limunov sok. Promiješajte i ostavite sa strane oko 10 minuta dok pripremate ostale sastojke kako bi kiseline ublažile intenzivan okus luka i češnjaka.
  3. Dodajte grah, kriške rajčice i peršin. Zatim dodajte sumak, košer sol i crni papar. Prelijte maslinovim uljem i sve dobro promiješajte. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.

Bosanski trik za savršene punjene paprike: Recept uz koji će biti pune okusa i mirisa Punjene paprike - 4 Punjene paprike - 3 Punjene paprike - 1 +0 Punjene paprike - 2