Tanki, ali sočni lahmacun omiljena je brza hrana u Turskoj. Prodaje se na svakom koraku, ali radi se i kod kuće. Uobičajeno je istisnuti limunov sok na pizzu, kao i zarolati ga s rajčicama, lukom i puno peršina. Neki dodaju i vrhnje ili salatu.

Sastojci za lahmacun:

1 žličica (5 g) aktivnog kvasca
1/3 žličice šećera
150 ml mlake vode
350 g oštrog brašna
1/2 žličice soli
1 žličica maslinova ulja

Nadjev:

1 žlica maslinova ulja
1 glavica luka
2 rajčice
svežnjić peršina
sol i papar
225 g mljevenog mesa (janjetina)
15 ml umaka od rajčice
žličica mljevene paprike
sok 1 limuna

Lahmacun Lahmacun (Foto: Stockfood)


1. Pomiješajte šećer
i kvasac u maloj posudi s polovicom mlake vode pa ostavite 15 minuta.

2. Prosijte brašno i sol u većoj posudi, dodajte smjesu s kvascem i ostatak mlake vode pa umijesite tijesto. Prema potrebi dolijte još vode.

3. Kuglu tijesta premažite s malo maslinova ulja, pokrijte vlažnom krpom i ostavite 1 sat ili dok se ne udvostruči.

4. Popržite sjeckani luk na maslinovu ulju, dodajte narezane rajčice i pirjajte dok se tekućina ne reducira pa posolite prema ukusu.

5.Stavite mljeveno meso u posudu pa mu dodajte pastu od rajčice, peršin, mljevenu papriku, limunov sok te smjesu od luka i rajčica. Začinite i izmiješajte smjesu rukama te stavite u hladnjak.

6.Tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj površini pa podijelite na 6 dijelova. Svaki stanjite valjkom i razvucite pa premažite smjesom.
Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju