Piletina veličine zalogaja u ljepljivom, pikantnom umaku u Americi je poznata kao piletina generala Tsoa i jedno je od najpopularnijih jela iz azijskih restorana. Originalni recept za piletinu generala Tsoa osmislio je tajvanski chef Peng Chang-Kuei sredinom 1950-ih, a ime duguje heroju po imenu Zuo Zongtang (ili Tso Tsung-t’ang). Do 1970-ih jelo je postalo hit zahvaljujući njujorškim chefovima Davidu Kehu i TT Wangu koji su ga popularizirali. Prženi komadi piletine obložene tijestom poslužuju se u gustom slatko-ljutom umaku, često s brokulom i rižom te sjemenkama sezama, a toliko su ukusni da će se o njima pričati još dugo nakon što ih pripremite...
Sastojci za piletinu generala Tsoa:
- 60 ml pilećeg temeljca ili vode
- 2 žlice manje slanog sojina umaka
- 2 žlice umaka hoisin
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica rižina octa
- 1 žličica sezamova ulja
- 70 g škrobnog brašna
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice pahuljica crvene paprike
- 700 g piletine (otkošteni pileći bataci ili prsa bez kostiju i kože)
- 1 žličica soli
- 3 žlice ulja
- 3 mlada luka
- riža (prema želji)
Priprema piletine generala Tsoa:
- Napravite umak. U maloj posudi umutite juhu ili vodu, sojin umak, hoisin, smeđi šećer, ocat, sezamovo ulje, žličicu škrobnog brašna, đumbir i pahuljice crvene paprike. Stavite na stranu.
- Piletinu narežite na komade od 2,5 cm. Posolite je i uvaljajte u preostalo škrobno brašno i miješajte rukama dok se ravnomjerno ne obloži, odvajajući sve komade koji su zalijepljeni.
- Ispecite piletinu u dvije ture. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte polovicu piletine i rasporedite je u ravnomjeran sloj. Pržite bez miješanja 4 do 5 minuta. Okrenite i nastavite pržiti dok se ne ispeče s druge strane, još 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjur. Dodajte preostalu žlicu ulja u tavu i ispecite ostatak pa izvadite na tanjur.
- U tavu dodajte sjeckani mladi luk i pržite ga 30 sekundi pa ulijte umak i piletinu. Pržite neprestano miješajući dok se umak ne zgusne i ne obloži piletinu, 30 sekundi do minute. Po želji poslužite uz rižu.
Idemo na Fooling Around by Fuliranje? Što ćemo jesti, piti i doživjeti na omiljenoj terasi u Zagrebu ovog Adventa +10