Pileća pakora je popularno jelo indijske ulične kuhinje. Obuhvaća komade otkoštene piletine koji se umaču u tijesto i potom prže u dubokom ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Za razliku od sličnih takvih recepata za piletinu prženu u dubokom ulju u Hrvatskoj i dobrom dijelu zapadnog svijeta u kojima se piletina sljubljuje s jajima i bijelim brašnom, Indijci u pakori koriste brašno od slanutka.
Brašno od slanutka ima više bjelančevina od bijelog pšeničnog brašna, a Indijci ga dodatno začinjavaju s kuminom, kurkumom, kajenskim paprom i češnjakom kako bi produbili okus jela. Jaja im u receptu uopće nisu potrebna.
Pileća pakora se u Indiji najčešće jede kao predjelo, a poslužuje uz sezonsku salatu i umak po želji.
Sastojci za pileću pakoru:
Sastojci za marinadu:
- 600 g otkoštene piletine bez kože
- ½ limuna
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- ½ čajne žličice kumina u prahu
- sol po želji
Sastojci za smjesu:
- 375 ml vode
- 240 g brašna od slanutka
- 1,5 žlica soli
- 1 čajna žličica sitno nasjeckanog češnjaka
- 1 čajna žličica kajenskog papra
- ½ čajne žličice kumina
- ½ čajne žličice mljevene kurkurme
- biljno ulje za prženje
Priprema pileće pakore:
- Narežite piletinu na dugačke trake debljine oko jednog centimetra.
- Iscijedite polovicu limuna i prelijte sok preko narezane piletine. Dodajte sol, crni papar, kajenski papar i mljeveni kumin. Sve dobro promiješajte i stavite sa strane.
- U drugu posudu dodajte brašno od slanutka, nasjeckani češnjak i ostale začine. Postupno ulijevajte vodu u smjesu. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- U loncu ili tavi zagrijte dosta ulja za prženje.
- Mariniranu piletinu stavite u smjesu na bazi brašna od slanutka, pa kad ju dobro umočite prebacite je na zagrijano ulje. Pecite piletinu oko pet minuta sa svake strane dok ne postane hrskava i ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Prebacite pečenu piletinu na papir za upijanje masnoće. Poslužite je toplu s umakom po želji. Dobar tek!