Pileća pakora je popularno jelo indijske ulične kuhinje. Obuhvaća komade otkoštene piletine koji se umaču u tijesto i potom prže u dubokom ulju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Za razliku od sličnih takvih recepata za piletinu prženu u dubokom ulju u Hrvatskoj i dobrom dijelu zapadnog svijeta u kojima se piletina sljubljuje s jajima i bijelim brašnom, Indijci u pakori koriste brašno od slanutka.

Brašno od slanutka ima više bjelančevina od bijelog pšeničnog brašna, a Indijci ga dodatno začinjavaju s kuminom, kurkumom, kajenskim paprom i češnjakom kako bi produbili okus jela. Jaja im u receptu uopće nisu potrebna.

Pileća pakora se u Indiji najčešće jede kao predjelo, a poslužuje uz sezonsku salatu i umak po želji.

Sastojci za pileću pakoru:

Sastojci za marinadu:

  • 600 g otkoštene piletine bez kože
  • ½ limuna
  • ½ čajne žličice kajenskog papra
  • ½ čajne žličice kumina u prahu
  • sol po želji

Sastojci za smjesu:

  • 375 ml vode
  • 240 g brašna od slanutka
  • 1,5 žlica soli
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 čajna žličica kajenskog papra
  • ½ čajne žličice kumina
  • ½ čajne žličice mljevene kurkurme
  • biljno ulje za prženje

Priprema pileće pakore:

  1. Narežite piletinu na dugačke trake debljine oko jednog centimetra.
  2. Iscijedite polovicu limuna i prelijte sok preko narezane piletine. Dodajte sol, crni papar, kajenski papar i mljeveni kumin. Sve dobro promiješajte i stavite sa strane.
  3. U drugu posudu dodajte brašno od slanutka, nasjeckani češnjak i ostale začine. Postupno ulijevajte vodu u smjesu. Miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U loncu ili tavi zagrijte dosta ulja za prženje.
  5. Mariniranu piletinu stavite u smjesu na bazi brašna od slanutka, pa kad ju dobro umočite prebacite je na zagrijano ulje. Pecite piletinu oko pet minuta sa svake strane dok ne postane hrskava i ne dobije lijepu zlatnu boju.
  6. Prebacite pečenu piletinu na papir za upijanje masnoće. Poslužite je toplu s umakom po želji. Dobar tek!

5 jela koja treba probati svaki pravi ljubitelj piletine Hladna salata od tjestenine i piletine Pašteta Pileći ražnjići hit su svakoga ljeta i sezone roštiljanja +1 Pohana piletina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju