• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Petar Tucman: Zašto je mise en place najvažniji francuski izraz u kuhinji i kako dobiti bogati mesni umak pun okusa?

Teške riječi u kuhinji odlaze i dolaze, ali Petar Tucman otkrio nam je koje je dvije stvari također naučio u MasterChefu, a koje je poželjno zadržati dokle god se bavite tim poslom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.10.2024 08:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 10 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 9

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Petar je, kao i većina nas, znao da u profesionalnoj kuhinji vlada uzavrela atmosfera i prije nego što je u nju kročio. No u MasterChefu, ali najviše u onome što je uslijedilo, naučio je da ta atmosfera često i iskipi. "U kuhinji padaju teške riječi, ali nikada ništa nemojte shvatiti osobno", rekao nam je Petar Tucman, koji je u prošlogodišnjem MasterChefu ispao u stres-testu u kojem je nekoliko je puta iznova radio holandez, dok mu nije ispao baš onako kako treba, zbog čega nije imao vremena napraviti nekoliko ostalih komponenti, te je zbog toga izgubio priliku ući u top 5.

Nama ovoga puta nije napravio holandez, iako vjerujemo da ga je do danas doveo do savršenstva, već nam je na jednom od svojih najdražih recepata pokazao što je još naučio u omiljenom kulinarskom showu koji trenutačno možete pratiti na Novoj TV, a da mu koristi u profesionalnoj kuhinji u kojoj danas radi.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Jedna od stvari koje sam naučio u MasterChefu jest ta da je u kuhinji najbitnije mise en place. Odnosno da su nam stvari svaka nam svom mjestu i unaprijed pripremljene jer kad su nam stvari organizirane, bolje ćemo kuhati i biti uredniji", kaže nam Petar, koji je svoje kulinarske vještine ove ljetne sezone brusio u kuhinji poznatog chefa Matije Bogdana.

Uz dobru organizaciju, u MasterChefu je naučio i kulinarske trikove – kako dobiti najkremastiji pire od povrća ili fini mesni umak.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Boja jednako okus, ako prije ne zatvorite meso, umak će biti sivkast i manje ukusan. Tražimo nešto što se zove Maillardova reakcija, odnosno pretvaranje proteina na visokoj temperaturi u šećere", objasnio je Petar, koji nam je na PIK-ovu osso bucu i pokazao o čemu se tu radi.

Kako od junećeg mesa koje većina koristi samo za juhu napraviti slastan talijanski specijalitet, pogledajte u videu, a kako biste Petrov osso buco isprobali i kod kuće, donosimo vam recept.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Osso bucco s pak choijem i pireom od pastrnjaka

Sastojci:

  • oko 500 g PIK junećeg osso bucca
  • 100 g slanine
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 štapić celera
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 1 l crvenog vina
  • 1 kg pastrnjaka
  • 100 g maslaca
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • miso pasta
  • 1 pak choi (može i kupus ili kelj kao zamjena)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 1 list lovora
  • 1 žličica timijana
  • svježi peršin
  • svježi bosiljak
  • svježa menta
  • limun
  • svježi čili

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Osso buco posolite i popaprite. Zapecite ga na tavi ili posudi koja poslije može ići i u pećnicu do zlatnosmeđe boje pa ga izvadite iz posude.
  2. U istu posudu stavite malo ulja i maslaca te pirjajte narezani luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju i ne dobiju boju. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte dvije minute pa ulijte crveno vino, temeljac i vratite meso. Dodajte mu lovor i timijan.
  3. Kuhajte sat i pol dok meso ne omekša. Procijedite tekućinu i kuhajte dok se ne reducira do željene gustoće.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Pastrnjak ogulite i narežite na kockice. Dodajte ga u posudu s malo vode, vrhnjem i maslacem. Kuhajte dok ne omekša. Protisnite u glatku kremu uz dodatak tekućine u kojem se kuhao.
  2. Pak choi zapecite na suhoj tavi i dodajte temeljac, maslac i miso pastu. Pirjajte dok ne omekša.
  3. Nasjeckajte svježe začinsko bilje, čili i naribajte koricu limuna. Začinite solju i paprom.
  4. Poslužite meso i pire od pastrnjaka te pak choi s miso pastom. Po mesu polijte malo umaka, a na vrh dodajte nasjeckanu mješavinu svježeg začinskog bilja, čilija i limunove korice za svježinu. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #pik
  • #Petar Tucman
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Muzej umjetnosti će se graditi u Dubaiju
Inspiriran morem i biserima
Muzej koji "pluta" u morskom kanalu novo je čudo Dubaija
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
S ovim čudom mogli biste skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Snowtunnel
S ovim čudom mogli biste skijati uz more u Splitu ili u centru Zagreba kao da ste na beskrajno dugoj planini - 365 dana u godini
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
Na današnji dan
Slana jezera, hridine, šume, klifovi i špilje: Divlja ljepota našeg prvog morskog nacionalnog parka
15 činjenica o Islandu koje sigurno niste znali
Neobičan otok
Zemlja Vatre i Leda: 15 zanimljivosti o Islandu koje sigurno niste znali
Zlatna dvorana u Musikvereinu u Beču
Jedna od najboljih
Dvorana u kojoj treba poslušati koncert barem jednom u životu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tijekom priprema za lov u glavu upucan muškarac: "Iz nepoznatih razloga ispalio je streljivo"
Jedna osoba uhićena
Napunio pušku pa opalio muškarcu ravno u glavu
Ugledni istraživački centar potvrdio: Za dom spremni potječe iz ustaškog miljea NDH, a ne iz dugotrajnije hrvatske tradicije
Znanstveno dokazano
Ugledni istraživački centar ustvrdio: Ovo je dokaz iz kojeg vremena potječe "Za dom spremni!"
Dan hipertenzije: Hrvatska rekorder po povišenom tlaku u EU
Tihi ubojica
Čak polovica odraslih u Hrvatskoj boluje od ove bolesti: Ubija tiho i sustavno, a posebno je zabrinjavajuća situacija kod žena
show
Maja Šuput i Šime Elez u Dubaiju
rajski odmor
Romantika na najjače! Maja Šuput i Šime otkrili gdje uživaju u suncu i zagrljajima
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
Poslušajte kako Ivan Zak pjeva veliki hit Marka Perkovića Thompsona
što kažete?
Poslušajte kako to zvuči kad Ivan Zak zapjeva veliki Thompsonov vjerski hit!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
zabava
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Što je tražio…
"Pokaži mi kako se diraš": Ispunila želju na TikToku, snimka je postala hit
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
sport
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
Milan želi produžiti ugovor s Lukom Modrićem na još godinu dana
Tvrde Talijani
Ponuda stiže ranije od očekivanog! Modrić "natjerao" Milan na reakciju
Dvojica gledatelja umrla u ponedjeljak tijekom održavanja ATP Finala
Tužna vijest
Teniski spektakl zasjenila tragedija: Dvojica gledatelja preminula
tv
MasterChef: Žiri će "pomiješati karte" u gastroduelu - kako će se s tim nositi kandidati?!
"NE, NE, NE!"
Žiri će "pomiješati karte" u gastroduelu - kako će se s tim nositi kandidati?!
Skrivena sudbina: Od istine je dijeli samo jedan poziv
SKRIVENA SUDBINA
Od istine je dijeli samo jedan poziv
U dobru i zlu: Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
U DOBRU I ZLU
Koliko god to ona htjela, ne može tako lako preći preko svega
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Tople dolčevite stvorene za jesenske i zimske kombinacije
TOPLO PLETIVO
15 dolčevita u kojima ćete provesti jesen i zimu, izgledaju mrak uz traperice
sve
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Mladi košarkaš u kritičnom stanju, vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija
Izbjegnuta velika tragedija
Mladi košarkaš u kritičnom stanju! Vatrogasci ga izvlačili iz smrskanog Ferrarija, zabio se u zid
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju - 2
Pokrovitelj Cekin

Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju

Iva Novosel u prošlogodišnjem MasterChefu naučila je kako je dobra priprema u kuhinji bit svega, ali i kako se snaći kada nešto pođe po krivu. U tom trenutku iz neke prvobitne ideje na kraju se stvori kreativno jelo i fantastičan recept za koji će svi pitati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close