• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Petar Tucman: Zašto je mise en place najvažniji francuski izraz u kuhinji i kako dobiti bogati mesni umak pun okusa?

Teške riječi u kuhinji odlaze i dolaze, ali Petar Tucman otkrio nam je koje je dvije stvari također naučio u MasterChefu, a koje je poželjno zadržati dokle god se bavite tim poslom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.10.2024 08:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 10 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 9

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Petar je, kao i većina nas, znao da u profesionalnoj kuhinji vlada uzavrela atmosfera i prije nego što je u nju kročio. No u MasterChefu, ali najviše u onome što je uslijedilo, naučio je da ta atmosfera često i iskipi. "U kuhinji padaju teške riječi, ali nikada ništa nemojte shvatiti osobno", rekao nam je Petar Tucman, koji je u prošlogodišnjem MasterChefu ispao u stres-testu u kojem je nekoliko je puta iznova radio holandez, dok mu nije ispao baš onako kako treba, zbog čega nije imao vremena napraviti nekoliko ostalih komponenti, te je zbog toga izgubio priliku ući u top 5.

Nama ovoga puta nije napravio holandez, iako vjerujemo da ga je do danas doveo do savršenstva, već nam je na jednom od svojih najdražih recepata pokazao što je još naučio u omiljenom kulinarskom showu koji trenutačno možete pratiti na Novoj TV, a da mu koristi u profesionalnoj kuhinji u kojoj danas radi.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Jedna od stvari koje sam naučio u MasterChefu jest ta da je u kuhinji najbitnije mise en place. Odnosno da su nam stvari svaka nam svom mjestu i unaprijed pripremljene jer kad su nam stvari organizirane, bolje ćemo kuhati i biti uredniji", kaže nam Petar, koji je svoje kulinarske vještine ove ljetne sezone brusio u kuhinji poznatog chefa Matije Bogdana.

Uz dobru organizaciju, u MasterChefu je naučio i kulinarske trikove – kako dobiti najkremastiji pire od povrća ili fini mesni umak.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Boja jednako okus, ako prije ne zatvorite meso, umak će biti sivkast i manje ukusan. Tražimo nešto što se zove Maillardova reakcija, odnosno pretvaranje proteina na visokoj temperaturi u šećere", objasnio je Petar, koji nam je na PIK-ovu osso bucu i pokazao o čemu se tu radi.

Kako od junećeg mesa koje većina koristi samo za juhu napraviti slastan talijanski specijalitet, pogledajte u videu, a kako biste Petrov osso buco isprobali i kod kuće, donosimo vam recept.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Osso bucco s pak choijem i pireom od pastrnjaka

Sastojci:

  • oko 500 g PIK junećeg osso bucca
  • 100 g slanine
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 štapić celera
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 1 l crvenog vina
  • 1 kg pastrnjaka
  • 100 g maslaca
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • miso pasta
  • 1 pak choi (može i kupus ili kelj kao zamjena)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 1 list lovora
  • 1 žličica timijana
  • svježi peršin
  • svježi bosiljak
  • svježa menta
  • limun
  • svježi čili

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Osso buco posolite i popaprite. Zapecite ga na tavi ili posudi koja poslije može ići i u pećnicu do zlatnosmeđe boje pa ga izvadite iz posude.
  2. U istu posudu stavite malo ulja i maslaca te pirjajte narezani luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju i ne dobiju boju. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte dvije minute pa ulijte crveno vino, temeljac i vratite meso. Dodajte mu lovor i timijan.
  3. Kuhajte sat i pol dok meso ne omekša. Procijedite tekućinu i kuhajte dok se ne reducira do željene gustoće.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Pastrnjak ogulite i narežite na kockice. Dodajte ga u posudu s malo vode, vrhnjem i maslacem. Kuhajte dok ne omekša. Protisnite u glatku kremu uz dodatak tekućine u kojem se kuhao.
  2. Pak choi zapecite na suhoj tavi i dodajte temeljac, maslac i miso pastu. Pirjajte dok ne omekša.
  3. Nasjeckajte svježe začinsko bilje, čili i naribajte koricu limuna. Začinite solju i paprom.
  4. Poslužite meso i pire od pastrnjaka te pak choi s miso pastom. Po mesu polijte malo umaka, a na vrh dodajte nasjeckanu mješavinu svježeg začinskog bilja, čilija i limunove korice za svježinu. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #pik
  • #Petar Tucman
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od sutra velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Nije joj lako
"Zašto je još nisi uspavala?": Njezina životinja nije za svačiji ukus, pogledajte što sve izvodi
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Irska u nadoknadi srušila Mađarsku i oduzela im mjesto za doigravanje
90+6
VIDEO Povijesna drama u kvalifikacijama za SP: Mađarska duboko u nadoknadi ostala bez svega
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Vjerujemo da će FIFA poduzeti nužne mjere..."
Savez poručio
Rumunji grme nakon poraza u Zenici: "Spremamo tužbu, a posebno nas je pogodilo..."
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Irska u nadoknadi srušila Mađarsku i oduzela im mjesto za doigravanje
90+6
VIDEO Povijesna drama u kvalifikacijama za SP: Mađarska duboko u nadoknadi ostala bez svega
Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju - 2
Pokrovitelj Cekin

Iva Novosel: Rolada od pilećeg zabatka s komponentama na tanjuru koje zabavljaju

Iva Novosel u prošlogodišnjem MasterChefu naučila je kako je dobra priprema u kuhinji bit svega, ali i kako se snaći kada nešto pođe po krivu. U tom trenutku iz neke prvobitne ideje na kraju se stvori kreativno jelo i fantastičan recept za koji će svi pitati. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close