• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Masterchef Akademija

Petar Tucman: Zašto je mise en place najvažniji francuski izraz u kuhinji i kako dobiti bogati mesni umak pun okusa?

Teške riječi u kuhinji odlaze i dolaze, ali Petar Tucman otkrio nam je koje je dvije stvari također naučio u MasterChefu, a koje je poželjno zadržati dokle god se bavite tim poslom.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 10.10.2024 08:00 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 10 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 9

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Petar je, kao i većina nas, znao da u profesionalnoj kuhinji vlada uzavrela atmosfera i prije nego što je u nju kročio. No u MasterChefu, ali najviše u onome što je uslijedilo, naučio je da ta atmosfera često i iskipi. "U kuhinji padaju teške riječi, ali nikada ništa nemojte shvatiti osobno", rekao nam je Petar Tucman, koji je u prošlogodišnjem MasterChefu ispao u stres-testu u kojem je nekoliko je puta iznova radio holandez, dok mu nije ispao baš onako kako treba, zbog čega nije imao vremena napraviti nekoliko ostalih komponenti, te je zbog toga izgubio priliku ući u top 5.

Nama ovoga puta nije napravio holandez, iako vjerujemo da ga je do danas doveo do savršenstva, već nam je na jednom od svojih najdražih recepata pokazao što je još naučio u omiljenom kulinarskom showu koji trenutačno možete pratiti na Novoj TV, a da mu koristi u profesionalnoj kuhinji u kojoj danas radi.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

''Jedna od stvari koje sam naučio u MasterChefu jest ta da je u kuhinji najbitnije mise en place. Odnosno da su nam stvari svaka nam svom mjestu i unaprijed pripremljene jer kad su nam stvari organizirane, bolje ćemo kuhati i biti uredniji", kaže nam Petar, koji je svoje kulinarske vještine ove ljetne sezone brusio u kuhinji poznatog chefa Matije Bogdana.

Uz dobru organizaciju, u MasterChefu je naučio i kulinarske trikove – kako dobiti najkremastiji pire od povrća ili fini mesni umak.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 8 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

"Boja jednako okus, ako prije ne zatvorite meso, umak će biti sivkast i manje ukusan. Tražimo nešto što se zove Maillardova reakcija, odnosno pretvaranje proteina na visokoj temperaturi u šećere", objasnio je Petar, koji nam je na PIK-ovu osso bucu i pokazao o čemu se tu radi.

Kako od junećeg mesa koje većina koristi samo za juhu napraviti slastan talijanski specijalitet, pogledajte u videu, a kako biste Petrov osso buco isprobali i kod kuće, donosimo vam recept.

  Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 11 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Osso bucco s pak choijem i pireom od pastrnjaka

Sastojci:

  • oko 500 g PIK junećeg osso bucca
  • 100 g slanine
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 štapić celera
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 1 l crvenog vina
  • 1 kg pastrnjaka
  • 100 g maslaca
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • miso pasta
  • 1 pak choi (može i kupus ili kelj kao zamjena)
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 1 list lovora
  • 1 žličica timijana
  • svježi peršin
  • svježi bosiljak
  • svježa menta
  • limun
  • svježi čili

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 2 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Priprema:

  1. Osso buco posolite i popaprite. Zapecite ga na tavi ili posudi koja poslije može ići i u pećnicu do zlatnosmeđe boje pa ga izvadite iz posude.
  2. U istu posudu stavite malo ulja i maslaca te pirjajte narezani luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju i ne dobiju boju. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte dvije minute pa ulijte crveno vino, temeljac i vratite meso. Dodajte mu lovor i timijan.
  3. Kuhajte sat i pol dok meso ne omekša. Procijedite tekućinu i kuhajte dok se ne reducira do željene gustoće.

Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 Osso buco s pakchoijem i pireom od pastrnjaka Petra Tucmana - 13 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

  1. Pastrnjak ogulite i narežite na kockice. Dodajte ga u posudu s malo vode, vrhnjem i maslacem. Kuhajte dok ne omekša. Protisnite u glatku kremu uz dodatak tekućine u kojem se kuhao.
  2. Pak choi zapecite na suhoj tavi i dodajte temeljac, maslac i miso pastu. Pirjajte dok ne omekša.
  3. Nasjeckajte svježe začinsko bilje, čili i naribajte koricu limuna. Začinite solju i paprom.
  4. Poslužite meso i pire od pastrnjaka te pak choi s miso pastom. Po mesu polijte malo umaka, a na vrh dodajte nasjeckanu mješavinu svježeg začinskog bilja, čilija i limunove korice za svježinu. Dobar tek!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PIK po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #Masterchef Akademija
  • #pik
  • #Petar Tucman
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Šokantan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
uh, uh
Dramatičan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
PR
Oglas

PIK Slow Cooked Selection: Nezaboravni okusi za samo 30 minuta

Trgana svinjetina, trgana junetina, rebarca i buncek u PIK Vrbovcu se pripremaju satima kako bi kod vas bili gotovi u minutama. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close