Peposo, toskanski vinski gulaš traži tek nekoliko sastojaka: osim mesa će vam trebati češnjak, puno papra i boca crnog vina, a najbolje paše uz palentu.
Rodno mjesto peposoa je Firenca, gdje se recepti njeguju i prenose generacijama. Vjerojatno najjednostavniji gulaš pršti okusima, a iako možete pasti u iskušenje da mu dodate korjenasto povrće ili rajčice – nemojte, makar prvi put kako biste ga kušali u originalnom izdanju.
Sastojci za toskanski gulaš:
- 1 kg junetine za gulaš
- 1 boca crnog vina (najbolje chianti ili sangiovese)
- 6 cijelih režnjeva češnjaka
- 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
- 1 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Meso narežite na kocke. Češnjak ogulite.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, popržite meso sa svih strana minutu-dvije u nekoliko serija.
- U lonac s mesom dodajte vino, češnjak, sol i papar. Poklopite i pirjajte na srednje laganoj vatri sat i pol.
- Zatim otklopite lonac i nastavite pirjati uz povremeno miješanje još sat i pol dok se tekućina malo ne reducira.
- Meso bi trebalo biti mekano, ali ne smije se potpuno raspasti.
- Poslužite s kremastom palentom ili hrskavim kruhom.
Totalno drukčiji od drugih: Kineski restoran na rubu Zagreba gdje se gosta dočekuje kao dobrog prijatelja +1