Peposo, toskanski vinski gulaš traži tek nekoliko sastojaka: osim mesa će vam trebati češnjak, puno papra i boca crnog vina, a najbolje paše uz palentu.

Rodno mjesto peposoa je Firenca, gdje se recepti njeguju i prenose generacijama. Vjerojatno najjednostavniji gulaš pršti okusima, a iako možete pasti u iskušenje da mu dodate korjenasto povrće ili rajčice – nemojte, makar prvi put kako biste ga kušali u originalnom izdanju.

Sastojci za toskanski gulaš:

  • 1 kg junetine za gulaš
  • 1 boca crnog vina (najbolje chianti ili sangiovese)
  • 6 cijelih režnjeva češnjaka
  • 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1. Meso narežite na kocke. Češnjak ogulite.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu, popržite meso sa svih strana minutu-dvije u nekoliko serija.
  3. U lonac s mesom dodajte vino, češnjak, sol i papar. Poklopite i pirjajte na srednje laganoj vatri sat i pol.
  4. Zatim otklopite lonac i nastavite pirjati uz povremeno miješanje još sat i pol dok se tekućina malo ne reducira.
  5. Meso bi trebalo biti mekano, ali ne smije se potpuno raspasti.
  6. Poslužite s kremastom palentom ili hrskavim kruhom.

Totalno drukčiji od drugih: Kineski restoran na rubu Zagreba gdje se gosta dočekuje kao dobrog prijatelja Jing Yuan - 4 Jing Yuan - 3 Jing Yuan - 2 +1 Jing Yuan - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju