Pečeno pile nedjeljni je standard, ali to nikako ne znači da ga morate svaki put peći na isti način i jednako začinjeno. Ovaj jednostavan recept uzet će vam samo 15-ak minuta za pripremu, a krajnji će vas rezultat oduševiti sočnošću i bogatstvom okusa.
Pečeno pile s maslacem i češnjakom, dodatno začinjeno aromatičnim biljem, odlično će se slagati s pečenim mladim krumpirom i šparogama.
Pečeno pile s maslacem i češnjakom - sastojci:
- 1 cijelo pile
- 25 g maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- sok od ½ limuna
- 1 čajna žličica soli
- 1 čajna žličica sušenog ružmarina
- ½ čajne žličice crnog papra
- 1 čajna žličica suhe majčine dušice
- ¼ čajne žličice kajenskog papra, po želji
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 glavica češnjaka, prerezana na pola
Pečeno pile s maslacem i češnjakom - priprema:
- Isperite pile i dobro ga osušite papirnatim ručnikom.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Otopite maslac i pomiješajte ga s maslinovim uljem i limunovim sokom. Smjesu utrljajte u piletinu izvana i pod kožu.
- Pomiješajte začine i sušeno bilje (ne i češnjak) i također ih utrljajte ih u piletinu.
- Na kraju utrljajte i protisnuti češnjak.
- Ocijeđenu polovicu limuna i na pola prerezanu glavicu češnjaka stavite u pile, a noge mu svežite koncem ili alu-folijom.
- Prebacite pile u lim za pečenje prsima prema dolje i stavite ga peći. Nakon 45 minuta okrenite pile i pecite još 45 minuta.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
U Zagrebu predstavljeno novo istarsko vino Le Divine koje spaja jedinstvene arome i drevne legende