Pečeno pile nedjeljni je standard, ali to nikako ne znači da ga morate svaki put peći na isti način i jednako začinjeno. Ovaj jednostavan recept uzet će vam samo 15-ak minuta za pripremu, a krajnji će vas rezultat oduševiti sočnošću i bogatstvom okusa.

Pečeno pile s maslacem i češnjakom, dodatno začinjeno aromatičnim biljem, odlično će se slagati s pečenim mladim krumpirom i šparogama.  

Pečeno pile s maslacem i češnjakom - sastojci:

  • 1 cijelo pile
  • 25 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sok od ½ limuna
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica sušenog ružmarina
  • ½ čajne žličice crnog papra
  • 1 čajna žličica suhe majčine dušice
  • ¼ čajne žličice kajenskog papra, po želji
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 1 glavica češnjaka, prerezana na pola

Pečeno pile s maslacem i češnjakom - priprema:

  1. Isperite pile i dobro ga osušite papirnatim ručnikom.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Otopite maslac i pomiješajte ga s maslinovim uljem i limunovim sokom. Smjesu utrljajte u piletinu izvana i pod kožu.
  4. Pomiješajte začine i sušeno bilje (ne i češnjak) i također ih utrljajte ih u piletinu.
  5. Na kraju utrljajte i protisnuti češnjak.
  6. Ocijeđenu polovicu limuna i na pola prerezanu glavicu češnjaka stavite u pile, a noge mu svežite koncem ili alu-folijom.
  7. Prebacite pile u lim za pečenje prsima prema dolje i stavite ga peći. Nakon 45 minuta okrenite pile i pecite još 45 minuta.
 

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Šparoge se sjajno sljubljuju s ribom Hrana i piće Pet jela sa šparogama koja morate probati ovog proljeća

U Zagrebu predstavljeno novo istarsko vino Le Divine koje spaja jedinstvene arome i drevne legende Franc Arman - 7 Franc Arman - 6 Franc Arman - 5 +3 Franc Arman - 4