Pasta alla carbonara talijanski je klasik koji potječe iz regije Lacij u središte zemlje, a koje se priprema od svega nekoliko sastojaka. Originalni recept traži guanciale, slaninu od sušenih svinjskih obraza, zatim Pecorino - tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, žumanjke i špagete. Za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći u Hrvatskoj – u carbonaru ne ide ulje niti vrhnje.

Iako razni recepti na temu carbonare niču po cijelome svijetu, gastronomski čistunci varijacije ne priznaju, a često niti ne štede kritike na račun kuhara. Jedno od jela inspirirano carbonarom je serbonara, kako ju je zamislio gurman Izgoreh na Instagramu.

Pasta serbonara traži slaninu (koju god čuvaš u frižideru, zamrzivaču ili špajzi), mladi kajmak koji se izmiješa sa žumanjcima, zatim papar i tjesteninu. Komentara na objavu ima svakojakih pa dok neki hvale ideju, drugi su se odlučili na drvlje i kamenje.

Biste li probali pastu serbonaru?

  • Da, izgleda super
  • Ni u ludilu
  • Ne razmišljam o tome

glasova:


"Kao Talijan, probao bih. Zove se serbonara a ne carbonara, tako da očito nije isto. Puno je bliže originalu od s*anja koje nazivaju carbonarom u Engleskoj ili Njemačkoj“, kaže Ale_on_tour, kojem se pridružio i Alefrulla uz riječi: Odlično! Originalna ideja. Svakako puno bolja od carbonare koja se poslužuje u mnogim restoranima diljem svijeta.

"Neverovatno, nemate pojma šta je i kako se sprema carbonara! Pravite pasulj to vam bolje uspeva!“, javila se i Marina, a senad_jz_4ever nadodaje da bi pozvao policiju za ovakvo jelo.

O tome je serbonara top ili flop najbolje je da procijenite sami… 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju