Aerodrome najčešće ne povezujemo s dobrim restoranima, ali ponekad nas dobar ručak iznenadi i ondje gdje ga ne očekujemo. Na manje od deset minuta vožnje od Velike Gorice ili nešto manje od zagrebačke zračne luke dogodio se upravo takav scenarij - u bistrou PapaMo. Bilo da vam je let odgođen, našli ste se u blizini Franje Tuđmana ili objektivom lovite avione koji polijeću i slijeću u blizini, ondje možete svratiti na ručak - ali i na odlične kolače. No krenimo redom.

Banuli smo krajem tjedna, taman prije produženog vikenda misleći da rezervacija nije potrebna jer se dobar dio grada odselio na more, no dočekala nas je gužva. Slobodan stol pričekali smo pregledavajući kolače i torte iz vitrine, računajući koliko mjesta treba ostaviti za desert...

Sočno meso 

Jedan od hitova u PapaMo su mesni specijaliteti koji na stol dolaze na efektnim drvenim pladnjevima, a birati možete između nekoliko varijanti: od plate sporo pečenih svinjskih rebrica s pekarskim krumpirom za četvero (45 eura), sporo pečene teletine (49 eura), obiteljske plate za dvoje koja spaja pileće medaljone, steak i ražnjiće s prilozima (25 eura) do specijaliteta kuće: "Nikad bolja plata" za dvoje donosi svinjska rebrica, teletinu, zagrebački odrezak, pekarski i prženi krumpir te povrće (29,50 eura).

Bilo na plati ili u solovarijanti, sporo pečeno meso dobar je odabir. Peče se na niskoj temperaturi osam do deset sati kako bi se dobio okus sličan peki, a rezultat su sočna teletina i rebrica. Sporo pečena teletina (prsa/flam) na tanjur dolazi s krumpirima i umakom koji daje fini pašticadasti šmek mesu. Tu je i kompozicija rajčice i kolutića sirovog luka koja vjerojatno služi za dekoraciju, ali nepotrebno maskira fine mirise pečenja.

Meso za peticu i solidan krumpir čine dovoljno veliku porciju i za gladuše, a odlučite li se za primjerice zagrebački odrezak, dočekat će vas nešto skromniji tanjur uz koji ćete možda poželjeti naručiti kakvu salatu, umak – ili vino jer pečeni krumpirići i odrezak traže dozu svježine. Taman pečen, sočan iznutra i pucketavo hrskav izvana, odrezak punjen šunkom i sirom ispisuje obećanje o povratku, što ne bismo rekli za krumpiriće koji su se malo požurili iz ulja. Na stolovima u PapaMo možete naći i maslinovo ulje s Pašmana, balzamični ocat, kao i crvenkastu sol koja boju duguje redukciji crvenog vina.

Pizze i deserti

Jelovnik na kojem se ima što čitati nudi i morska jela poput tuna steaka (19 eura), kovača u škartocu (25 eura) ili lignji sa žara uz blitvu i krumpir (12,50), kao i pizzu prozračnog tijesta za koju kažu da se radi po posebnom receptu.

Osim klasika na meniju ćete naći i bijele pizze s listićima sporo pečene teletine ili pilećih prsa po 12 eura. S desertima koje potpisuje Amelie teško ćete pogriješiti, bilo da ste u timu voće ili čokolada: torta Amelie torta s bademima, kremom od vanilije i šumskim voćem, Josepine s lješnjacima, kavom i mascarponeom ili Lou Lou s pistacijama i jagodom samo su neke od senzacija iz slatke vitrine.

Izlizane rečenice koje dižu tlak: Je li more voda i ima li sira u bureku? Pita Pita ili burek Pita +0 More

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju