Lubenica je omiljeno ljetno voće u kojemu često tražimo spas od nesnosnih vrućina. Volimo je hladnu i prvi nam je izbor nakon plaže ili napornog radnog dana. Osim svježu, možemo je konzumirati u raznim osvježavajućim pićima.
Lubenica je odličan dodatak sangriji, tradicionalnom španjolskom koktelu koji uključuje kvalitetno vino i svježe voće. Gastro povijest piše da su Rimljani u sangriji uživali još 200 godina prije Krista, a Španjolci su je nešto kasnije prisvojili i počeli joj dodavati razno voće kako bi stvorili nove kombinacije okusa.
U tome su i uspjeli pa danas ovaj ukusni koktel promatramo kao tradicionalno španjolsko piće. Ako ste raspoloženi za pripremu sangrije na malo drugačiji način, sve što vam treba je omiljeno šumsko voće i dobro vino.
Kako bi sangrija osvježila što bolje voće prethodno zamrznite, a osim vina možete dodati i tekile ili votke, kao i malo meda za punoću okusa. Lubenicu večer prije pripreme narežite na kocke pa je ostavite preko noći da se smrzne, a šumsko voće možete i kupiti zamrznuto.
Ako budete slijedili korake u nastavku, pripremit ćete osvježavajući koktel savršen za večernja druženja koja vrele ljetne noći čine još ljepšima.
Sastojci za sangriju s lubenicom:
- 750 ml roséa
- 250 g zaleđenog šumskog voća
- 300 g zaleđene lubenice
- 120 ml votke ili tekile
- 2 žlice soka limuna
- 3 velike žlice meda
Priprema sangrije s lubenicom:
- Zaleđeno voće stavite u blender.
- Voću dodajte limunov sok, med i tekilu pa dobro promiješajte.
- Na kraju ulijte butelju vina. Prema potrebi dodajte još leda i izmiksajte. Ukrasite šumskim voćem.
Salud!