Okruglice od krumpira punjene mljevenim mesom popularno su jelo u središnjem dijelu Europe, a posebice u Njemačkoj i Poljskoj.

U Poljskoj se te okruglice zovu pyzy z mięsem, pune se kombinacijom svinjetine i junetine, a poslužuju s pirjanim lukom.
Nijemci pak svoje Kartoffelklösse serviraju uz kiseli kupus.

Mi vam donosimo najjednostavniji recept za fine okruglice s mesom u kojima će uživati svi ljubitelji krumpira i junetine.

Sastojci:

  • 800 g kuhanog krumpira
  • 500 g mljevene junetine
  • 375 ml pilećeg temeljca
  • 220 g brašna
  • 120 g krumpirova škroba
  • 2 jaja
  • 1 luk
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • svježi peršin
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja u velikoj tavi, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dok ne omekša.
  2. Dodajte mljevenu junetinu, začinite je solju i paprom i pirjajte oko 10 minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  3. U smjesu dodajte malo nasjeckanog svježeg peršina i češnjaka u prahu.
  4. Podlijte meso pilećim temeljcem i pustite da se sve zajedno kuha na srednje jakoj temperaturi dok tekućina ne ispari. Stavite meso sa strane i pustite da se smjesa ohladi.
  5. Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kada su krumpiri kuhani, ocijedite ih i protisnite kroz prešu. Pomiješajte ih s jajima, brašnom i krumpirovim škrobom.
  6. Dobiveno tijesto podijelite na manje loptice, razvucite ih u krugove pa svaki od njih napunite jednom žlicom mesne smjese. Prekrijte tijesto oko mesa i napravite okruglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
  7. Imajte na umu da ćete tijesto lakše oblikovati u okruglicu ako je toplo.
  8. Tako pripremljene okruglice skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi – stavite kuhati po 4 do 5 okruglica odjednom u lonac vruće vode i termički ih obrađujte oko dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
  9. Poslužite okruglice s umakom ili prilogom po želji. Dobar tek!

Omiljena jela: 10 recepata s krumpirima koje ćete htjeti raditi u krug Krumpir Lyonnaise s karameliziranim lukom i peršinom Boxty Musaka +1 Šufnudli sa špekom i lukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju