Okruglice od krumpira punjene mljevenim mesom popularno su jelo u središnjem dijelu Europe, a posebice u Njemačkoj i Poljskoj.
U Poljskoj se te okruglice zovu pyzy z mięsem, pune se kombinacijom svinjetine i junetine, a poslužuju s pirjanim lukom.
Nijemci pak svoje Kartoffelklösse serviraju uz kiseli kupus.
Mi vam donosimo najjednostavniji recept za fine okruglice s mesom u kojima će uživati svi ljubitelji krumpira i junetine.
Sastojci:
- 800 g kuhanog krumpira
- 500 g mljevene junetine
- 375 ml pilećeg temeljca
- 220 g brašna
- 120 g krumpirova škroba
- 2 jaja
- 1 luk
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- svježi peršin
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u velikoj tavi, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk dok ne omekša.
- Dodajte mljevenu junetinu, začinite je solju i paprom i pirjajte oko 10 minuta dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- U smjesu dodajte malo nasjeckanog svježeg peršina i češnjaka u prahu.
- Podlijte meso pilećim temeljcem i pustite da se sve zajedno kuha na srednje jakoj temperaturi dok tekućina ne ispari. Stavite meso sa strane i pustite da se smjesa ohladi.
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i stavite kuhati u posoljenoj vodi. Kada su krumpiri kuhani, ocijedite ih i protisnite kroz prešu. Pomiješajte ih s jajima, brašnom i krumpirovim škrobom.
- Dobiveno tijesto podijelite na manje loptice, razvucite ih u krugove pa svaki od njih napunite jednom žlicom mesne smjese. Prekrijte tijesto oko mesa i napravite okruglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Imajte na umu da ćete tijesto lakše oblikovati u okruglicu ako je toplo.
- Tako pripremljene okruglice skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi – stavite kuhati po 4 do 5 okruglica odjednom u lonac vruće vode i termički ih obrađujte oko dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu.
- Poslužite okruglice s umakom ili prilogom po želji. Dobar tek!
Omiljena jela: 10 recepata s krumpirima koje ćete htjeti raditi u krug +1