Za one koji su slučajno propustili novu epizodu emisije Startaj Hrvatska koja prati osam poduzetničkih priča, Batela je slatki BIO namaz od batata koji je osmislila Diana Prpić iz Karlovca. Njezin jedinstven namaz na domaćem tržištu, ali i u svijetu, napravljen od batata iz ekološkog uzgoja, smjestio se među osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska

Batat, poznatiji kao slatki krumpir koji Diana uzgaja na svom OPG-u, glavni je sastojak Batele, a tisućama je godina poznat zbog svoje važnosti u ljudskoj prehrani. Od svih korisnih sastojaka u batatu, upravo je mineral mangan najviše zastupljen.

Batela brzi keksi od samo 3 sastojka - 2 Batela brzi keksi od samo 3 sastojka - 2 (Foto: Nova Studio)

Diana Prpić je s velikim promišljanjem krenula u osmišljavanje proizvoda za sve dobne skupine pa je tako i pratila recentna istraživanja koja pokazuju kako iz dana u dan raste broj osoba s intolerancijom na laktozu i gluten, zbog čega u Bateli mogu uživati i oni osjetljivi na te sastojke. Batela, jednobojna i dvobojna, potpuno je veganski proizvod bez laktoze i glutena.

Specifičnog okusa, kremasta i lako maziva, sastoji se od batata (preko 80 posto), kvalitetnog, čistog javorova sirupa, čokolade, koja se odlično sljubljuje s batatom, i hladno prešanog ekstra djevičanskog kokosova ulja. Iako se kao i ostali namazi koje mažemo na kruh, palačinke i slično, najradije jede na žlicu, odlučili smo od jednobojne Batele napraviti jednostavne keksiće od samo 3 sastojka koje ćete na brzinu zamiješati kada vam dolaze dragi ljudi ili ako vas uhvati želja za slatkim.

RECEPT- Batela slasni keksi gotovi za 10 minuta

Sastojci:
2 jaja
15 žlica brašna
210 g Batele od narančastog batata

Batela brzi keksi od samo 3 sastojka - 1 Batela brzi keksi od samo 3 sastojka - 1 (Foto: Nova Studio)

Priprema:
1. Zamutite dva jaja i dodajte im cijelu teglicu jednobojne Batele. Jednobojna Batela sastoji se od narančastog batata (84 posto) i čokolade, uz dodatak javorovog sirupa i kokosova ulja. Ne sadrži alergene, zbog čega je pogodna i za one najosjetljivije.

Za potpuno vegansku verziju ovih keksića koristite ''lanena jaja'' koja možete izraditi od mljevenih lanenih sjemenki i vode u omjeru 1:3. A oni intolerantni na gluten u ovom se receptu mogu se poslužiti bezglutenskim brašnom.

2. U smjesu jaja i Batele dodajte brašno i dobro sve sjedinite te ostavite u hladnjaku na pola sata kako bi vam kasnije bilo lakše oblikovati kekse.

3. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Oblikujte tijesto u male kuglice veličine oraha. Na papiru za pečenje prstima ih spljoštite u oblik keksića te stavite peći u pećnicu na 10 minuta.

4. Uživajte u njima toplima ili hladnima ili kao mi, na njih namažite dvobojnu Batelu. Uz narančasti batat, dvobojna batela sadrži i bijeli batat, a uz tamnu, sadrži i pripravak s okusom bijele čokolade te mljevene bademe uz dodatak bourbon vanilije.

Batela će se odlično uklopiti i u druge omiljene recepte za slastice poput palačinki ili cheescakea, a možete je pronaći na plavoj polici u INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama diljem Hrvatske.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR-om Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2020. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju