Nema do domaće bakine ili mamine juhice, a kad odemo iz obiteljskog doma, zaželimo je se još više pa je pokušavamo rekonstruirati.

''Nikako mi nije jasno kako moja juha doma nikako nema okus kao mamina, a sve isto stavljam u nju. Zvala sam jednom mamu da mi objasni točno korak po korak i skužila sam u čemu je štos. Mama dodaje i žlicu Vegete. Zato je moja bila malo 'neukusna''', kaže nam Maja, koja nam je otkrila još jedno ''prosvjetljenje''.
''Jednom smo zajednički radili ručak kod kolege s posla. Piletinu u umaku od vrhnja i šampinjona. Dok sam do tada mislila da mi je umak prefin i da mu ništa ne fali, njegov trik sa žličicom senfa koju umiješamo dok se umak krčka dao je tom jelu novu dimenziju'', dodaje Maja.

''Moj prvi gulaš nije bio totalni fijasko, ali je bio blizu. Stvarno sam se potrudio da se meso fino zapeče, da bude dovoljno korjenastog povrća i malo ljutine. U svim sam fazama solio i onda sam na kraju, zlu ne trebalo, posolio još malo. Bilo je nejestivo koliko je bilo slano, šteta povrća i mesa. Susjeda je spasila stvar jer mi je rekla za trik s jabukom. Ogulio sam jednu jabuku, prepolovio je i stavio u gulaš. ''Popila'' je soli baš onoliko koliko treba'', kaže nam Boris, koji se otkad zna za taj trik ne boji kad mu pobjegne prstohvat ili dva viška.

No vratimo se mi na juhu. Zbog jednog naizgled tako jednostavnog jela lomile su se kuhače.
''Kad sam prvi put kuhala pileću juhu, malo mi je pobjeglo ulja, a i nisam znala da će koža pustiti dosta masnoće. Kad je juha bila gotova, na vrhu je bilo pola centimetra masnoće. Prvo sam hladnom žlicom vadila masnoću, ali kad sam vidjela da tomu nema kraja, na površinu juhe stavila sam šnitu starog kruha i on je upio suvišnu masnoću'', ispričala nam je Nika svoju akciju spašavanja juhe.

''Skuhala sam veliki lonac juhe i ostalo mi je čiste juhe odnosno temeljca pa sam se odlučila prvi put okušati u spravljanju pravog rižota na talijanski način. Pazila sam na svaki detalj, pržila rižu i grijala temeljac istovremeno, no kako se kuhao sa strane, tako je valjda i malo ispario i nisam ga imala dovoljno. Da spasim stvar, zakuhala sam brzo kipuću vodu i dodala je u lončić s temeljcem skupa sa žlicom Vegete. Temeljca je tada bilo dovoljno da završim jelo i bio je gotov u sekundi'', snašla se Petra, a Robi je s nama podijelio trik za spašavanje još jednog talijanskog klasika.

''Ne volim baš prekuhano tijesto, a ne mogu reći da mi se nije nikad dogodilo. Tako sam jednom prekuhao špagete, ali stvarno mi se nisu jele takve pa sam ih stavio na vruću teflonsku tavu pošpricanu s malo maslinovog ulja i kratko ih prepržio. Stvarno su bile fine i nimalo gnjecave.'', uvjerava nas Robi.

A evo i zgodnog trika za sve one koje spreme meso prije nego što dođu gosti.
''Prije me uvijek mučilo što mi prva tura mesa uvijek na kraju bude tvrda i đonasta. Onda sam otkrio trik da ga ostavljam u posudi ili na tanjuru iznad kipuće vode ili u zagrijanoj pećnici u koju još stavim i neku posudu s toplom vodom'' kaže nam za kraj Ivan.

Nadamo se da su vam ova uništena jela i trikovi koji su ih popravili otvorili nove vidike i dali vam nadu da za svako uništeno jelo ipak postoji rješenje.

Više savjeta i trikova s Vegetom potražite na njihovoj stranici gdje možete prijaviti na nagradni natječaj svoje jednostavno, i uspjelo, jelo te osvojiti Kitchen Aid koji će ti pomoći da svako jelo koje stvoriš u svojoj kuhinji ne postane fijasko.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju