U novom nastavku Master trikova koje donosimo u suradnji s Podravkom, chef Lovro Smetiško radi nam pravi nedjeljni ručak, comfort food, uz nekoliko trikova u pripremi s kojima možete zadiviti svoje goste i pripremiti im pravu malu gastropredstavu.
Za pripremu carskog mesa u ovom receptu Lovro neće koristiti roštilj, ali će koristiti grill pikantnu marinadu. Vegeta Grill pikantna marinada inače je odlična za pileća krilca, ali njezina pikantnost odlično paše i uz carsko meso.
Sve potrebno za ovaj nedjeljni klasik
(Foto: Nova Studio)
Iako ćete carsko meso nakon marinade lako smjestiti na rešetku ili grill tavu, oko ovog načina pripreme morat ćete se malo potruditi i biti strpljivi, ali sigurno će dati najmekši i najsočniji komad mesa koji ste ikad jeli. Souse vide tehniku kuhanja, u kojoj se vakumirano meso dugo kuha na temperaturi između 55 i 60 °C, možete izvesti i ako se ne nalazite u profesionalnoj kuhinji, već u svom domu, a Lovro nam je pokazao i kako.
Uz carsko meso poslužio je pire krumpir s trikom uz koji će svi primijetiti razliku kod ovog omiljenog nedjeljnog klasika.
Najmekše carsko meso s pire krumpirom - 4 (Foto: Nova Studio)
RECEPT - Carsko meso s pire krumpirom obogaćenim kiselim vrhnjem
Sastojci:
500 g svinjske potrbušine (carskog mesa)
1 Vegeta Grill marinada pikantna
100 g maslaca
200 ml mlijeka
400 g krumpira
1-3 žlice kiselog vrhnja
Vrećica sa zatvaračem
Priprema:
1. Pripremite svinjsku potrbušinu (mesarski) te ju marinirajte Vegeta pikantnom marinadom i ostavite na sobnoj temperaturi pola sata. Ne morate duže koristite li Vegeta Grill marinadu.
2. Ogulite krumpir i stavite ga kuhati u zasoljenoj vodi. Gotov je kada počne padati s čačkalice kada ga probodete.
3. Nakon marinade vrećicu s mesom stavite u hladnu vodu te polako iz nje istisnite zrak povlačevi prstima od mesa prema otvoru, pa pri vrhu dobro zatvorite zatvarač vrećice. Tako zatvorenu vrećicu stavite kuhati u vodu temperature između 55 i 60 °C, odnosno onu koja lagano pari i kuhajte tri sata. Vrećica sa zatvaračem je trik kojim zamjenjujemo klasičnu sous vide metodu, a temperaturu vode održavat ćemo tako da svakih 15 do 20 minuta palimo vatru i provjeravamo je termometrom.
Carsko meso završite na maslacu (Foto: Nova Studio)
4. Krumpir propasirajte i dodajte u njega otopljeni maslac u mlijeku, sol, papar te sve promiješajte pa dodajte vrhnje i ponovo promiješajte.
5. Meso izvadite iz vrećice I zapecite na tavici s većom kockom maslaca s kojim podlijevate carsko meso.
6. Poslužite toplo i uživajte u najmekanijem carskom mesu i kremastom pireu.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.