Kako je Zagorski Ch(t)ef ove godine postao Joža? E, pa tako što se Josip, zovimo ga nadalje Joža, primio kuhače i noža i tročlani žiri - dopredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Branka Čukelju, glavnu urednicu portala Oblizeki Božicu Brkan i profesoricu kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada Vesnu Belošević - izbacio iz cipela.

Na devetom izdanju kulinarske manifestacije Krapinsko-zagorske županije Ch(t)ef, zagorski chef, održanog prošlog tjedna u Termama Jezerčica sedmorici zagorskih chefova dan je naizgled posve jednostavan zadatak - što inovativnije pripremiti zagorskog purana i mlince te zagorske štrukle.

Piece of cake, pardon turkey? I ne baš.
Zlatni trougao zagorske gastronomije nešto je u što se teško dira i u što se ne intervenira, osobito stoga što su sve te namirnice dobile oznaku zemljopisnog podrijetla na EU nivou. No ono što je Josip Bival, 23-godišnji kuhar iz Bluesun Hotela Kaj u Mariji Bistrici izveo sa zaštićenim zagorskim trojcem uistinu nikome nije padalo na pamet.

Za glavno jelo servirao je otkoštenu puricu sous vide koja se pripremala na temperaturi od 80 stupnjeva osam sati prelivenu demi glace umakom od kostiju (80 postotna redukcija) uz duxelles od vrganja i jetrica, a tradicionalne mlince servirao je poput lazanja zalivenih sirom i vrhnjem.

Zagorski Ch(t)ef - 4 Zagorski Ch(t)ef - 4 (Foto: PR)

I već time zamaglio pogled žiriju, a s trećim je jelom posve im se zamutilo pred očima. Poslužio je, poput nekog čarobnjaka, štrukle koje su nestale dok kažeš - dim!

Za savršene dimljene štrukle u kuhinji se dimilo od jutra – prvo je dimio sir, a skuhane štrukle stavio pod cloche kroz čiji je otvor smokerom štrukle doradio dimom trešnjina drveta.
Rezultat je miris i okus koji evocira uspomene na dedinu pušnicu i ono najbolje što Zagorje daje.

Drugo mjesto osvojio je Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, a treće Mislav Božić iz Ville Magdalene. Osim trojice prvoplasiranih, natjecali su se i Marko Šturlan iz Majseceva mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak.

Dimljeni štrukli, autorska kreacija 23-ogodišnjeg Josipa koji je na inovativan način pristupio zaštitnom znaku hrvatske gastronomije i simbolu Zagorja ulaze u jesensku i zimsku ponudu a la carte restorana Academia u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici s obzirom na to da su uzvanici odmah po natjecanju tražili gdje mogu naručiti ovaj tradicionalni zagorski specijalitet obavijen zamamnom dimnom zavjesom koji mirisom i okusom putuje kroz povijest najbajkovitije hrvatske regije.

Stoga, ako vam se jede "nekaj domaće" pinklec na rame i u Mariju Bistricu - jer gdje ima dima, ima i štrukli.

"NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili Buzludzha - 5 Buzludzha - 4 Buzludzha - 3 +2 Buzludzha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju