Jedva smo dočekali Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru kako bismo svaki dan uživali u poslasticama koje nam donose parovi koji se susreću na katarskom poluotoku. Naravno, ne bismo imali ništa protiv da na licu mjesta, na površini upola manjoj od Slovenije doživimo kulture svijeta koje će se mjesec dana susretati, miješati i učiti jedne od drugih, ali iz udobnih i malo manje toplih, nego na licu mjesta, domova krećemo u Svjetsko prvenstvo na naš način. I moramo priznati nama najdraži kut praćenja Mundijala – kroz Najbolju hranu Svjetskog prvenstva

Otvaranje svjetskog nogometnog natjecanje gastronomski je donijelo mnogo zanimljiviji par nego što je to u sportskom smislu. S jedne strane egzotični domaćin, kojeg kroz razne recepte već neko vrijeme upoznajemo na punkuferu, a s druge Ekvador, pravi predstavnik latinoameričke kuhinje. Dovoljno klasičan da predstavlja cijeli kontinent, a opet toliko specifičan i različit u svojoj obalnoj, središnjoj planinskoj i amazonskoj regiji, koja svaka donosi gastronomski svijet za sebe.

Okusima Katra temelj je arapska kuhinja, koja se s godinama mijenja i prilagođava sve brojnijim strancima koji dolaze živjeti u ovu bogatu zemlju. Na katarskom stolu tako ćete najčešće naći piletinu i janjetinu koje se poslužuju s mirisnom rižom i raznim začinima. Sir i jogurt također su zastupljeni u prehrani, kao i razno povrće, a s obzirom da se gospodarstvo prije otkrića nafte temeljilo na skupljanju bisera i uzgajanju datulja vjerujemo kako i njih možete naći u mnogim jelima. Datulje, ne bisere, nažalost.

Machboos Machboos (Foto: Shutterstock)

Ekvador će vas oduševiti raznolikošću, koja ide toliko daleko da će vam kao deliciju u nekim dijelovima zemlje vjerojatno poslužiti pečenog zamorca. Za prilog birajte neku regionalnu vrstu krumpira ili pak jelo od banana. Mi ćemo u današnji dvoboj otvaranja ići na obalni dio zemlje i predstaviti vam riblje jelo koje ima toliko verzija koliko ima domaćinstava u zemlji od oko 17 milijuna stanovnika.

Encebollado Encebollado (Foto: Shutterstock)

Pa otvorimo natjecanje najbolje hrane na svijetu s receptom za machboos, sočnu pečenu piletinu na pahuljastoj basmati riži i receptom za encebollado, gustu juhu od ribe i luka. Pogledajte recepte na priloženim linkovima i glasujte za jelo koje bi kod vas bolje prošlo i bez ustručavanja se okušajte u pripremi oba te javite dojmove. Recept koji dobije više vaših glasova ide dalje u natjecanje u kojem ćemo izabrati Najbolju hranu Svjetskog prvenstva. Mislimo da već u prvom kolu imamo favorite „prvenstva“, ali treba pričekati još tri dana i našu utakmicu s Marokom jer vjerujemo da prave stvari tek tada izlaze na stol!

Koji recept vam je bolji?

  • Machboos
  • Encebollado

glasova:

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju