Mung dal ili oljušteni mungo grah popularna je namirnica indijske i azijske kuhinje. Ta nutricionistički vrijedna mahunarka slatke arome i orašastog okusa sjajno se slaže s povrćem i žitaricama, a koristi se za pripremu različitih juha, variva i curryja.

Oljušteni mungo grah namirnica je bogata bjelančevinama biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog oljuštenog mungo graha naći će se oko 24 grama proteina. Oljušteni mungo grah obiluje vitaminima B-kompleksa, prehrambenim vlaknima, ali i mineralima poput kalija, magnezija, željeza i bakra.

Pripisuju mu se mnoga ljekovita svojstva – čisti jetru od toksina, potiče probavu i čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Koliko dugo kuhati oljušteni mungo grah?

Oljušteni mungo grah lakše se probavlja od klasičnog mungo graha. Namočite li ga u vodi nekoliko sati kuhanja, dodatno ćete skratiti duljinu njegove termičke obrade. Oljušteni mungo grah kuha se u prosjeku između 20 i 30 minuta.

Mung dal ili oljušteni mungo grah dobar je izvor bjelančevina biljnog porijekla Mung dal ili oljušteni mungo grah dobar je izvor bjelančevina biljnog porijekla (Foto: Shutterstock)

Pronaći ćete ga u specijaliziranim trgovinama indijske i azijske kuhinje, ali i u trgovinama zdrave hrane. Njegova cijena varira od mjesta do mjesta, a može se naći po cijeni od oko pet eura za kilogram.

Zamjena za jaja

Oljušteni mungo grah izvrsna je alternativa kokošjim jajima. Važno ga je namočiti večer prije termičke obrade, a potom ocijediti i izblendati u tekuću smjesu s nešto vode ili biljne zamjene za mlijeko.

Tako pripremljen oljušteni mango grah pomiješajte sa začinima po želji, pa ispecite na tavi kao biljnu zamjenu za kajganu. Ako želite da jelo ima okus po jajima, obvezno ga začinite crnom soli.

Oljušteni mung grah možete upotrijebiti i kao bazu za fritatu od namirnica biljnog porijekla. U nastavku teksta donosimo vam recept za fritatu od oljuštenog mungo graha.

Oljušteni mungo grah predstavlja i dobru zamjenu za jaja Oljušteni mungo grah predstavlja i dobru zamjenu za jaja (Foto: Shutterstock)

Sastojci za fritatu od oljuštenog mungo graha:

  • 250 g šampinjona
  • 250 ml zamjene za mlijeko od soje
  • 225 g naribane veganske mozzarelle
  • 200 g oljuštenog mungo graha
  • 40 g prehrambenog kvasca
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica kurkume u prahu
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica crne soli
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • biljno ulje po želji

Priprema:

  1. Namočite oljušteni mungo grah u čistoj vodi nekoliko sati prije pripreme.
  2. U većoj tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte oko dvije do tri minute.
  3. Dodajte nasjeckane šampinjone i pirjajte ih oko pet do sedam minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko jedne minute.
  5. Prebacite prepirjano povrće sa strane.
  6. U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte ocijeđeni i namočeni mung dal s mlijekom, prehrambenim kvascem, kurkumom, češnjakom u prahu, crnom soli, dvije žlice ulja i kukuruznim škrobom. Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  7. U prethodno namašćenu tavu od lijevanog željeza ulijte smjesu na bazi mung dala. Dodajte naribani sir, prepirjano povrće i timijan.
  8. Stavite peći fritatu u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 12 do 15 minuta.
  9. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Štruca, ragu i palačinke: Jela s lećom u glavnoj ulozi koja morate probati Ragu od leće i gljiva Različite vrste leće upotrebljavaju se za različite recepte Gusta juha od leće i mrkve +1 Od leće se mogu napraviti i fine palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju