Tko ne vjeruje u bajke, mogao bi povjerovati nakon posjeta mlinu koji se nalazi svega par kilometara od centra Samobora. I to ne samo zbog koje čaše gemišta previše. Kad začujete vodu kako klokoće znat ćete da ste na pravom mjestu. Idilično imanje uz potok Bistrec oduševilo je i našeg fotografa Romea Ibriševića.

„Pronašao sam mjesto gdje se mlinsko kolo neprestano okreće a u vinskom podrumu (uz vino) i živa voda teče. Mjesto se zove Mlin iz bajke a tu možete klopati jela kakve su nam nekad radile majke.

Ponekad ovdje ima i muzike. Nikada cajke. Samo domaće popevke. Ne pitajte kak' sam do ovog mjesta došao. Valjda sudbina. Mjesto se zove Mala Jazbina. Popio sam ovdje puno dobrog vina i kad mi je u podrumu postalo zima gazda Božo otkrio mi je da postoji i Velika Jazbina. Meni je ova bila baš po mjeri i mila. Negdje oko pola noći učinilo mi se da je u mlin došla i dobra vila. Naravno to je samo kuharica bila koja me od gladi spasila.

Juhica goveđa od heljdinih noklica u ranjglici sa srčekima pa zapečeni štrukli delani od domaćeg brašna (iz mlina), pa lungić u umaku od šljiva i crvenog vina i žganci (domaće brašno). Klopa je stvarno bila fina jer svi su umuknuli kad su stigli zapečeni štrukli. Kuharici sam rekao da se može udati po drugi put, a ona je rekla da o tome neće ni ćut' Obećao sam joj da ću sigurno doci još koji put“, prisjeća se Romeo svoje priče.

Dok Romeo priča teško je ne sjetiti se Balaševićevih stihova o paprikašu, krmenadlima i rezancima s makom. Al' se nekad dobro jelo! Jede se i danas fino u mlinu, a između juha, sira i vrhnja, roštilja, telećih rebrica, lungića, špikane vratine, štrudli sa sirom i makom… možete protegnuti noge i razgledati stari mlin koji priča neke svoje bajke o dobrim starim vremenima.

Cijene su prijateljske – najesti se da ne možete disati možete od 130 kuna po osobi, ili manje ako držite do linije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju