Spartanci su bili poznati po vojničkoj vještini, disciplini, "škrtosti" u govoru i – lošoj hrani. Luksuz, zabava i bilo kakvo uživanje bili su nepoznanica u Sparti, pa nas ne iznenađuje što se hrana ondje smatrala tek nužnim sredstvom za preživljavanje.

U trendu Mljeveno meso Pripazite Najveća pogreška koju radimo sa zamrzavanjem mljevenog mesa Son Doong - 1 Prolijećemo! Kroz nju može proletjeti avion: Tražio drva, a otkrio najveću špilju na svijetu Morenia - 2 Crno jaje Sve je uključeno u cijenu: 3 odlične ponude na jugu Lijepe Naše u hotelu s četiri zvjezdice

Najvažniji dio svakodnevne prehrane Spartanaca bila je takozvana crna juha. Tamna boja ovog jela dolazila je od svinjske krvi, bila je začinjena octom, lukom i lovorom, a jela se uz mazu - tanki prepečeni pšenični somun.

(Namjerno) zaboravljeni recept

Za portal greekreporter.com kuhar Max Miller oživio je spartansku crnu juhu, melas zomos, koja je i ono vrijeme bila na glasu kao – odvratna.

Iako recept za ovo jelo očito s razlogom nije preživio kroz tisućljeća, poznati su njegovi glavni sastojci, pa je Miller je upotrijebio svoje kulinarsko znanje kako bi rekreirao ono što je u drugim grčkim polisima u ono vrijeme bilo smatrano "kulinarskim užasom".

Spartanska kuhinja i sama je odražavala temeljne vrline Spartanaca - discipliniranost i ukočenost. Ili - možda ih je baš njihova gastronomija takvima napravila, kako je zaključio jedan putnik iz Sibarija u južnoj Italiji. Legenda kaže da je on, kušavši crnu juhu, izjavio da sada razumije zbog čega spartanski vojnici tako lako odlaze u smrt – da je ne moraju više nikada jesti.