Spartanci su bili poznati po vojničkoj vještini, disciplini, "škrtosti" u govoru i – lošoj hrani. Luksuz, zabava i bilo kakvo uživanje bili su nepoznanica u Sparti, pa nas ne iznenađuje što se hrana ondje smatrala tek nužnim sredstvom za preživljavanje.

Najvažniji dio svakodnevne prehrane Spartanaca bila je takozvana crna juha. Tamna boja ovog jela dolazila je od svinjske krvi, bila je začinjena octom, lukom i lovorom, a jela se uz mazu - tanki prepečeni pšenični somun.

(Namjerno) zaboravljeni recept

Za portal greekreporter.com kuhar Max Miller oživio je spartansku crnu juhu, melas zomos, koja je i ono vrijeme bila na glasu kao – odvratna.

Iako recept za ovo jelo očito s razlogom nije preživio kroz tisućljeća, poznati su njegovi glavni sastojci, pa je Miller je upotrijebio svoje kulinarsko znanje kako bi rekreirao ono što je u drugim grčkim polisima u ono vrijeme bilo smatrano "kulinarskim užasom".

Spartanska kuhinja i sama je odražavala temeljne vrline Spartanaca - discipliniranost i ukočenost. Ili - možda ih je baš njihova gastronomija takvima napravila, kako je zaključio jedan putnik iz Sibarija u južnoj Italiji. Legenda kaže da je on, kušavši crnu juhu, izjavio da sada razumije zbog čega spartanski vojnici tako lako odlaze u smrt – da je ne moraju više nikada jesti.

 

5 zanimljivosti o antičkoj Grčkoj koje vjerojatno niste znali Grčka - 1 Grčka - 2 Grčka - 3 +0 Fotografija Partenona u Ateni iz turističkih prospekata

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju