Galerija Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 12 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 11 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 10 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 9 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 8 +6 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 7

Meksički chorizo je sirova, mljevena kobasica od svinjetine koja se prije jela mora termički obraditi. Mljevena slatka paprika i ljuta papričica daju joj izrazito crvenu boju, a sadrži i češnjak zbog čega je izrazito pikantnog okusa. U zemljama Latinske Amerike, može se kupiti na svakom koraku ili kvartovskom dućanu, kao kod nas kulen ili kulenova seka, ali sve se više susreće u trgovinama i diljem svijeta. Obično dolazi u ovitku, ali se nerijetko iz njega vadi i dodaje u razna jela ''latino'' kuhinje.

Chorizo kobasica, odnosno takva vrsta začinjenog mljevenog mesa neizostavna su baza većine jela meksičke kuhinje. Uz Meksiko obožavaju je i u drugim zemljama Južne Amerike, a prigrlili su je Španjolci i Portugalci koji će svoju chorizo kobasicu osušiti ili dimiti.

Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 10 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Od mljevenog mesa, uz samo nekoliko sastojaka, jednostavno i lako i sami možemo napraviti smjesu za chorizo kobasicu koja u trenu postaje prepoznatljiv nadjev za pizze ili tacose, burritose, umak za nachose, a može se dodati i u juhe ili jesti s jajima.

Postupak pripreme smjese za chorizo zahtjeva dodavanje mnoštva začina, a za savršen omjer svakog od njih pobrinula se Vegeta Natur za meksička jela. Ovaj dodatak jelu između ostalih začina sadrži i origano, crni papar, kim, korijander, đumbir, klinčić i cimet, a dvije žlice ove mješavine začina dovoljne su za otprilike 400 g mljevenog mesa. Stoga, ako kod kuće nemate sve te začine koji stvaraju prepoznatljiv okus meksičkim jelima, dovoljno je da je tu uvijek jedna vrećica Vegete Natur za meksička jela.

Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 9 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT – MEKSIČKA CHORIZO KOBASICA

Sastojci: 

  • 500 g mljevene svinjetine
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žličice soli
  • 2 žlice slatke mljevene paprike
  • ½ dcl bijelog octa
  • 3 žlice Vegete Natur za meksička jela

Priprema:

  1. U velikoj posudi usitnite mljeveno meso.
  2. U mljeveno meso dodajte sol, chilli papričicu i bijeli ocat. Režanj češnjaka istisnite kako bi pustio više soka i usitnio se. Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 8 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 8 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  3. Pri kraju pripreme mljevenog mesa, u posudu dodajte Vegetu Natur za meksička jela i sve dobro promiješajte kako bi se svi sastojci proželi.
  4. U većoj tavi bez dodavanja ulja popržite mljeveno meso uz stalno usitnjavanje kako bismo dobili što manje komadiće mesa.
  5. Nakon što je mljeveno meso termički obrađeno i usitnjeno, mesna smjesa za chorizo je spremna postati savršen dodatak jelima po želji. Dobar tek!

Pripremljena chorizo smjesa mesa za kobasice lako će postati baza bilo kojeg meksičkog jela. Jesti ju možete u zasitnom doručku s jajima ili ju možete poslužiti uz raznobojno povrće u tacosima.

Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 1 Chorizo - baza za skoro sva meksička jela - 1 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Napravite meksičku pizzu uz chorizo meso, puno sira i ostalih sastojaka po želji. Koristite ga kao nadjev za tortilje ili burritose uz omiljeno povrće, a obožavat ćete ga i kao dio i uz chilli con carne, pikantnu juhu s mljevenim mesom koju Meksikanci obožavaju.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju