Feta je vrsta bijelog mekog sira koji sazrijeva u salamuri. Karakterizira ga blago kiselo i slan okus, čvrsta, a glatka i kremasta tekstura te snježno-bijela boja.

Feta sir može biti sjajan dodatak brojnim jelima – možete ga poslužiti uz krekere i kruh uz orašaste plodove, suhomesnate proizvode i sušeno voće, dodati ga u različite salate i tjestenine, ili servirati uz pečeni odrezak.

Ako želite poboljšati okus ovom mediteranskom siru, oplemenite ga mediteranskim začinima i uljima. Sir marinirajte u kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju, sljubite s nešto svježe začinskog bilja, a po želji dodajte i nešto čili pahuljica.

Upotrijebiti možete sve od bosiljka, origana i peršina do timijana, mente i vlasca. Imajte na umu da će okus biti bolji što ga duže držite u marinadi.

Sastojci:

  • 220 g feta sira
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 20 g svježeg začinskog bilja
  • 1 čajna žličica čili pahuljica

Priprema:

  1. Narežite feta sir na kockice.
  2. Nasjeckajte svježe začinsko bilje i pomiješajte ga s fetom.
  3. Prelijte sve zajedno ekstra djevičanskim maslinovim uljem i začinite s nešto čilija.
  4. Stavite u staklenu posudu, dobro zatvorite i marinirajte u hladnjaku par barem nekoliko sati.
  5. Kad planirate servirati sir, izvadite ga iz hladnjaka i pustite da dosegne sobnu temperaturu, a potom ga poslužite s krekerima, kruhom i drugim sastojcima po želji. Dobar tek!

Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana? Sir Grana Padano Parmigiano Reggiano +1 Parmigiano Reggiano

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju