Monkey Bread ili u prijevodu s engleskog majmunski kruh je zabavna američka slastica koja se sastoji od sočnih kuglica tijesta umočenih u maslac, šećer i cimet, a koji su ispečeni sljubljeni zajedno u jednu ljepljivu cjelinu.
Majmunski kruh se često peče u kalupu za kuglof jer jamči optimalnu termičku obradu. Servira se najčešće uz kavu ili čaj.
Nitko ne zna sa sigurnošću zašto je kruh majmunski. Neki pretpostavljaju da se razlog skriva u činjenici što se kruh jede ili čupka rukama – onako kako bi to radili i majmuni.
Mađari imaju vrlo sličan recept za slatki kruh, a nazivaju ga Aranygaluska.
Majmunski kruh - sastojci:
Za tijesto:
- 570 g glatkog brašna
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 100 g smeđeg šećera
- 60 g maslaca sa sobne temperature
- 7 g suhog kvasca
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica soli
- biljno ulje za podmazivanje
Za preljev:
- 400 g šećera
- 120 g rastopljenog maslaca
- 3 žlice cimeta u prahu
Majmunski kruh - priprema:
- Napravite tijesto: Lagano zagrijte mlijeko i pomiješajte ga sa suhim kvascem. Ostavite ga tako oko pet minuta da se zapjeni i aktivira.
- U zdjelu miksera dodajte brašno, smeđi šećer i sol i miksajte dok se sastojci ne sljube. Dodajte smjesu s kvascem i jaja i nastavite miksati dok se ne počne formirati tijesto. Postupno dodajte omekšani maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kuglu tijesta.
- Premjestite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu u kuhinji da se diže oko sat i pol, odnosno dok mu se ne udvostruči volumen.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, razvucite ga u kvadrat debljine oko 1,5 centimetara i narežite na 60 komada. Svaki komad oblikujte u kuglicu promjera oko 2,5 centimetara.
- Napravite preljev za kuglice tijesta: rastopite maslac. U drugoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet. Svaku kuglicu tijesta umočite u rastopljeni maslac, pustite da se višak maslaca ocijedi, a potom umočite u mješavinu šećera i cimeta.
- Dobro namastite kalup za kuglof, pa slažite ovako pripremljene kuglice tijesta jedno na drugo u slojevima dok ne potrošite sve sastojke.
- Pokrijte majmunski kruh krpom i pustite da se tijesto diže još oko 45 minuta. Potom stavite peći majmunski kruh u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok se na ispeče do kraja, a površina ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Ohladite kruh, pa ga poslužite s napitkom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Neki serviraju majmunski kruh s dodatnom glazurom. Ako volite ekstra šećerne deserte, kruh premažite sa šećerom u prahu koji ste pomiješali s nešto slatkog vrhnja i ekstrakta vanilije.
Ne želite do pekarnice? 5 zamjena za kruh i peciva koje možete brzinski pripremiti

