Trakošćanska ulica na potezu od Trešnjevačkog placa do Doma sportova uvjerljivo postaje mjesto na kojem možete fino jesti, popiti odličnu kavu ili kupiti kvalitetno meso, ribu i kruh. A na tako kratkom potezu pronaći ćete čak tri slastičarnice: Grand Marnier, Šeničnjak i odnedavno odličan spoj slastica i zanatskog kruha: Magnolia x Noel Bread&Deli, čiju smo ponudu odlučili istražiti.
Slastičarnici Magnoliji i Noelovoj pekarnici zajedničko je što koriste kvalitetne sastojke za svoje proizvode: u slasticama nema margarina, samo maslac, a ponose se i sourdough kruhom i pecivima koji se pripremaju bez aditiva i konzervansa. U ponudi imaju razne vrste kruha od kiselog tijesta s kvascem - crni gusti raženi kruh, kao i foccacie, baguette i ciabatte. Lagani, a zasitni kroasani rade se s kvalitetnim francuskim maslacem, a u Noelu se nađe i drugih divota, kao što su popularni maritozzi – brioš peciva s rogačem, bogato punjena kremom. Iako u Trakošćanskoj ne možete pronaći baš sve što Noelove pekarnice nude, izbor je odličan – bilo da želite kupiti kruh ili kakav dobar sendvič koji možete pojesti na licu mjesta ili ga uzeti za van.
Kada je previše hladno za terasu, jesti se može i za velikim zajedničkim stolom u slastičarnici – samo se spustite stepenicama kat ispod vitrine iz koje mame sendviči, pogače, slatke pite, kolači i torte. Iako takav koncept nije idealan za introverte, mnogima se sviđa obiteljski štih.
Što jesti?
Odlučili smo se za slano i slatko pa krenuli u isprobavanje. Na red su najprije došli Noelovi sendviči: Vege focaccia (3,80 eura) od prirodnog kvasca s mozzarellom, baby špinatom, pinjolima, bosiljkom i sirom, zatim Heljda caprese od heljdina brašna i prirodnog kvasca s pestom od sušenih rajčica, kapara, badema, limuna, bosiljka i grana padana s mozarellom te Lafayette kroasan (4,50 eura) punjen dimljenim lososom, avokadom, krem sirom, rajčicom i svježom salatom.
Iako su svi sendviči za preporuku, pobjednik je Lafayette - okrugli kroasan koji je postao popularan zahvaljujući istoimenoj njujorškoj pekarnici u kojoj je nastao, a internet i influenceri odradili su marketing. Em što efektno izgleda, em je fino hrskav izvana i sočan iznutra, taj debeljuškasti lisnati sendvič dolazi i u vegetarijanskoj varijanti. Istina je da nećete baš tako lako u njega zagristi u hodu, pa je bolje sjesti i posvetiti mu se kako zaslužuje. Kombinacija avokada i lososa dugo će vas držati sitima, a rajčica tom spoju daje potrebnu dozu svježine. I dok Lafayette na prvi pogled budi želju da ga zagrizete, s Heljdom caprese to i nije slučaj. Tamno i čvrsto pecivo konkretne korice djeluje kao da se radi o zdravom, ali ne i previše mekom, a iskreno niti primamljivom odabiru, no tu smo se itekako prevarili. Iako ga treba žvakati, sočno je i nije previše tvrdo, a punjenje je puno okusa – baš kao i u nešto mekšoj Vege focaccii (3,80 eura).
Nakon slanog došao je red i na slatko: izbor je pao na tartove Pekan i Banofee (4,70 eura) te pitu od jabuka (4,20 eura). I dok smo se u prvom činu isprobavanja sendviča jednoglasno složili, slastice su pak izazvale raspravu. Spojlat ćemo, ali Pekan je odnio najviše glasova – prvenstveno zbog prhkog tijesta i orašastih nota koje fino zaokružuju ostale okuse i traju, traju... mame na novi griz. Iako također fino maslačasto, prhko tijesto u piti od jabuke previše se smekšalo i na nekim dijelovima postalo gnjecavo.
Ni nadjev jabuke nije izazvao toliko ovacija kao Pekan, i zbog pekmezaste teksture, i zbog previše šećera, na što se potužio dio strogog žirija. Drugi su pak ukazali na to da bez obzira na slatkoću, u nadjevu ima dovoljno kiseline koja služi kao dobra protuteža. Obožavateljima karamele mogao bi se svidjeti Banofee, tart koji je više toffie, a manje banana, koja se praktički i ne osjeti. Nismo se složili ni oko šlaga kojeg na karamelastoj piti ne fali - dijelu žirija djelovao je umjetno, a drugi su ga smazali bez kritike. Za koji god da se tart odlučili, sigurno ćete utažiti želju za slatkim, a ako niste od prhkog tijesta, u Magnoliji x Noel Bread&Deliju možete odabrati i koju krišku torte od mrkve (4,90 eura) ili čokolade (4,90 eura) te isprobati kesten-pire koji se prodaje u praktičnoj posudici koju možete ponijeti (4,90 eura).
Tri "prečice" chefa Marija Mihelja s kojima ćete puno brže pripremiti omiljeno jelo +1