U Poljskoj se naziva makowki, u Njemačkoj se zove Mohnpielen, a u Mađarskoj makoš guba. Riječ je o desertu od (starog) kruha namočenog u mlijeku i posluženog s makom, a koje se u srednjoj Europi često jede na Badnjak.
Za pripremu ovog posnog jela možete upotrijebiti različite vrste kruha i ono što imate pri ruci – sve od slatkog brioša preko bagueta do sendvič kruha ili čak kifla.
Iako mljevenje maka nije nužno, iskusni znalci preporučuju da to učinite prije nego što mak pomiješate sa zagrijanim mlijekom i ostalim sastojcima te sve zajedno zapečete u pećnici.
Makoš guba - sastojci:
- 450 g starog kruha po želji
- 175 ml punomasnog mlijeka
- 175 ml vrhnja za šlag
- 120 g mljevenih sjemenki maka
- 60 g šećera u prahu
- 2 žlice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- limunova korica po želji
- maslac za podmazivanje
Makoš guba - priprema:
- Natrgajte stari kruh na manje komade veličine oko jednog centimetra. Stavite ga u pravokutni lim za pečenje koji ste podmazali maslacem.
- Na štednjaku zagrijte mlijeko, vrhnje za šlag i med – pripazite da tekućina ne zakipi. Umiješajte u tekućinu smljeveni mak koji ste pomiješali sa šećerom u prahu i s nešto limunove korice.
- Prelijte ravnomjerno zagrijanu mliječnu smjesu s makom preko natrganog kruha.
- Stavite sve zajedno u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 15-ak minuta. Poslužite toplo. Dobar tek!
Kolač za koji se kaže da je najsočniji na svijetu: Kremasti hit koji možete probati u centru Zagreba

