Svake godine kršćanske i muslimanske obitelji diljem Palestinskih teritorija i šireg Bliskog istoka slave Uskrs i Ramazanski bajram (Eid al-Fitr), kojim se prekida post, praveći prhke kekse. Maamoul, kao i njegov jednostavniji rođak ka'ak – plosnati, okrugli keks napravljen od istog tijesta, imaju posebno mjesto za stolom.

Nakon što se obitelj okupi, svatko ima svoj zadatak – dok neki rade tijesto koje treba odstajati preko noći u hladnjaku prije nego što se krene oblikovati, drugi su zaduženi za pečenje. Za mnoge koji slave Uskrs ili Eid al Fitr, maamoul je specijalitet koji budi slatke uspomene, ali i izazov jer bez obzira na glad, isprobavanje je zabranjeno.

Među sastojcima za maamoul je pročišćeni maslac - ghee, iako i obični može poslužiti, a u nekim receptima nalazi se i mahlab (zdrobljene sjemenke trešnje koje se nalaze unutar koštica) i mastika. Neki će koristiti semolinu, ali mogu se napraviti i od običnog brašna.

Maamoul - 3 Maamoul - 3 (Foto: Getty Images)

Maamoul je privlačan već na prvi pogled, pogotovo kada se oblikuje posebnim drvenim kalupom (qalab), a kada ga kušate rastopit će se u ustima. Prhko tijesto često krije slatki nadjev od pistacija i ružine vodice, oraha sa šećerom ili pastom od datulja s malo ulja ili maslaca. Slasni kolačići se razlikuju i oblikom: mogu biti kružni, s ravnim vrhom ili pak kupolasti te lagano šiljati.

Kako piše BBC, Prema Charlesu Perryju, stručnjaku za srednjovjekovnu arapsku kuhinju, maamoul potječe od perzijskog punjenog kolačića zvanog kulachag, koji se pojavljuje u drevnim arapskim kuharicama kao kulayja. Izrađivali su se od tijesta s dodatkom maslaca ili druge masnoće poput svinjske masti, koje bi se razvaljalo i oblikovalo u oblik riba i ptica, kao i u geometrijske oblike.

U kršćanskoj tradiciji, maamoul kružnog oblika predstavljao je Isusovu krunu od trnja, a kupolasti oblik podsjeća na hram u kojem je Isus položen na počinak. Želite li se okušati u pripremi tradicionalnih kolačića, u nastavku je jednostavni i brzi recept, bez kompliciranja. 

Brzi recept za maamoul s datuljama:

  • 90 g gheeja ili maslaca
  • 60 ml maslinovog ulja (bez jakog mirisa) ili maslaca/gheeja
  • 312 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice ružine vodice
  • 5 žlica mlijeka (počnite s 2 i dodajte više po potrebi)
  • 300 g datulja medjool, mekanih, bez koštica, nasjeckanih (ili gotove paste od datulja)
  • šećer u prahu za posipavanje

Priprema maamoula:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. U posudi na štednjaku rastopite maslac ili ghee. Dodajte ulje pa umiješajte šećer, a zatim prebacite u veću posudu pa pomiješajte smjesu s brašnom, miješajući prstima. Dodajte onoliko brašna koliko će smjesa upiti.
  2. Zatim dodajte ružinu vodicu i promiješajte. Dodajte i mlijeko, žlicu po žlicu. Zatim umijesite tijesto. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta pa oblikujte 32 loptice.
  3. Datulje izmiksajte u glatku smjesu. Nauljite ruke da se ne lijepe i smjesu od datulja oblikujte u 32 loptice. Uzmite kuglu tijesta i spljoštite je. Stavite tijesto na dlan, a kuglicu datulje u sredinu. Spojite rubove tijesta. Stisnite tijesto da se dobro zatvori pa ga poravnajte. Pritisnite ga tako da dobijete oblik diska. Pripazite da ne bude previše nadjeva kako keksi ne bi popucali. Vilicom možete napraviti uzorke po tijestu.
  4. Stavite kolačiće glatkom stranom prema gore na veliki lim za pečenje. Pazite da ih razmaknete jedan drugoga. Pecite 15 do 20 minuta. Kolačići trebaju uhvatiti malo boje, ali pazite da ne zagore. Ohladite ih na rešetki pa posipajte šećerom u prahu.

Najbolje iz tanjura naših susjeda: Tradicionalna slovenska jela koja, ako već niste, obavezno morate probati Slovenska jela - 6 Slovenska jela - 2 Slovenska jela - 3 +2 Slovenska jela - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju