Šufnudle, valjušci i luleki različita su imena za istu austrougarsku slasticu koja je nekoć bila iznimno popularna i u Hrvatskoj. Obično se radila s dodatkom zaslađenog mljevenog maka ili oraha.
S obzirom na to da se valjušci rade od kuhanog krumpira, brašna i jaja – riječ je o posnom jelu koje se nekoć pripremalo za Veliki petak.
Da biste dobili ukusne šufnudle, važno je krumpir skuhati u kori i dobro ga ohladiti prije nego što ga protisnete i pomiješate s drugim sastojcima. Skuhajte ih, pak, u vrućoj vodi. Znat ćete da su šufnudle gotove kad isplivaju na površinu.
Pomiješati ih možete s mljevenim makom ili orasima – mi vam dajemo najlakši recept za danas zaboravljenu slasticu koju su jeli naši stari.
Luleki s makom - sastojci:
- 500 g krumpira
- 200 g brašna
- 100 g mljevenog maka
- 2 jaja
- šećer u prahu po želji
- prstohvat soli
- biljno ulje po želji
Luleki s makom - priprema:
- Skuhajte krumpir u kori. Pustite da se ohladi do kraja pa ga ogulite i protisnite kroz presu ili naribajte na manje komade.
- Protisnite i ohlađeni krumpir pomiješajte s brašnom, dva jaja i soli. Zamijesite tijesto.
- Tijesto oblikujte na pobrašnjenoj površini u duguljaste valjuške veličine kažiprsta.
- U većem loncu zagrijte vodu pa kad zavrije, postupno dodajte valjuške. Kuhajte ih nekoliko minuta - kada su gotovi, isplivat će na površinu.
- Nemojte pretrpavati lonac valjušcima kako se ne bi zalijepili – radije ih kuhajte u manjim serijama. Ocijedite ih od viška vode.
- U isto vrijeme zagrijte malo ulja na tavi pa na njemu prepržite mljeveni mak i šećer u prahu. U smjesu dodajte i kuhane valjuške. Dobro promiješajte i poslužite. Dobar tek!
Detalji koji čine razliku: Kako ispeći krumpir kao u najboljem restoranu