Kisele vrste jabuka poput Granny Smith odlična su baza za slatke deserte. S njima možete pripremiti različite vrste pita i kolača. Bit će sjajan nadjev i za lisnato tijesto.
Ovaj recept za lisnato s jabukama sjajno kombinira kisele i slatke note. Uz šećer, slatkoću desertu daje i marcipan.
Upotrijebite li kupovno lisnato tijesto, slastica će biti spremna u otprilike 45 minuta. Pričekajte samo da se pečeno lisnato tijesto malkice ohladi prije što ga narežete na kocke i poslužite:
Sastojci za lisnato s jabukama:
- 750 g oguljenih kiselih jabuka
- 250 g marcipana
- 75 g šećera
- 25 g maslaca
- 3 žlice vode
- 2 paketa lisnatog tijesta u listovima
- 2 jaja
- 2 žlice smeđeg šećera
Priprema:
- Oguljene i očišćene jabuke narežite na kocke i zagrijte u loncu s bijelim šećerom, maslacem i tri žlice vode.
- Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko pet minuta dok jabuke ne omekšaju. Oklopite lonac i nastavite kuhati još dvije do tri minute dok se jabuke ne pretvore u pire. Stavite sa strane da se smjesa ohladi.
- Jedan paket lisnatog tijesta stavite na namašćeni lim za pečenje.
- Preko lisnatog tijesta raspodijelite marcipan narezan na sitne komade. Pripazite da ostavite oko 2 centimetra slobodnog prostora sa svake strane lisnatog tijesta.
- Preko marcipana premažite smjesu na bazi jabuka.
- Rubove premažite razmućenim jajetom.
- Preko lisnatog tijesta položite drugi paket lisnatog tijesta. Dobro utisnite rubove tijesta da se spoji.
- Preostalim jajetom premažite vrh lisnatog tijesta.
- Po vrhu lisnatog tijesta ravnomjerno pospite smeđi šećer.
- Stavite peći lisnato u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok tijesto ne nabubri u pećnici i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Poslužite sa sladoledom ili slatkim vrhnjem. Dobar tek!