Lazanje su popularno talijansko jelo – najčešće sastavljeno od listova tjestenine koji su prekriveni s nekoliko sočnih umaka, mljevenim mesom i sirevima te zapečeno u pećnici.
Vjeruje se da su prve lazanje napravljene u Napulju još u 14. stoljeću. Bile su rezervirane za posebne prilike – danas se jedu kad god to netko poželi.
Umak od rajčice ili barem koncentrat rajčice sastavni je dio lazanja, ali ne ovoga recepta.
Lazanje s četiri vrste sira koriste samo svojevrsnu verziju bešamela koji se upotpunjava s naribanim gruyerom, mozzarellom, parmezanom i gorgonzolom.
Sastojci za lazanje:
- 875 ml punomasna mlijeka
- 400 g listova za lazanje
- 225 g naribanog Gruyere sira
- 225 g mozzarelle
- 115 g naribanog parmezana
- 115 g gorgonzole
- 100 g maslaca
- 45 g brašna
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
Priprema lazanja:
- Zagrijte velik lonac lagano zasoljene vode i skuhajte listove lazanja al dente. Izvadite listove lazanja iz vode, odvojite ih i položite na namašćeni podlogu.
- Napravite umak: zagrijte maslac u lončiću dok se ne rastopi. Propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak oko dvije minute.
- Dodajte brašno i dobro umiješajte u rastopljeni maslac. Pržite brašno uz stalno miješanje oko pet minuta dok ne dobije zlaćanu boju.
- Postupno počnite ulijevati zagrijano mlijeko – uz stalno miješanje.
- Začinite umak sa soli, paprom i malo muškatnog oraščića. Ubacite u njega i lovorov list.
- Kuhajte sve zajedno dok se umak ne zgusne. Izvadite lovorov list iz umaka.
- Složite lazanje: premažite tanak sloj umaka na dno pravokutne vatrostalne posude. Prekrijte ga dopola skuhanim listovima lazanja. Dodajte još umaka te svih četiri vrste naribanog sira.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
- Vrh lazanja premažite s velikodušnom količinom umaka te preko svega pospite ostatak naribanog sira.
- Prekrijte posudu s aluminijskom folijom pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Uklonite aluminijsku foliju i nastavite peći još 15-ak minuta dok se sir na vrhu ne rastopi i zapeče.
- Pustite da se lazanje malkice ohlade prije rezanja i posluživanja. Dobar tek!
Zagorske lazanje: Savršen recept za potrošiti ostatke od purice s mlincima +1