Svi obožavamo lazanje, čak ih se usudimo raditi i sami, ali uvijek postoji nešto zbog čega nisu savršene. Tijesto je prežilavo ili raskuhano ili se uopće ne osjeća, nadjeva je previše ili ga nema ili ga ima taman, ali je sredina "čudna"…

U svakom slučaju, čvrsto vjerujemo da biste – kada se već odlučite na složen posao pripreme lazanja, koji traje i ima sto koraka – trebali biti nagrađeni savršenim rezultatom.

Zato smo prikupili nekoliko savjeta stručnjaka i majstora lazanja. Sve su to zapravo sitnice, većinu sigurno i znate, ali možda otkrijete detalj koji vam je nedostajao.

O tijestu…

Ako sami radite tjesteninu (svaka čast!) ili koristite svježu kupovnu – listove prokuhajte u vodi s malo ulja, stavljajte list po list u vruću vodu.

Ako koristite kupovne sušene listove tijesta, ključno je da vam niti jedan dio ne ostane nepokriven nadjevom. Jednostavno, neće omekšati.

Također, za vrijeme pečenja podlijevajte uglove lazanja da ne ostanu suhi.

Pa dvije-tri o nadjevu...

Nemojte škrtariti na nadjevu, ali nemojte ni pretjerivati. Lazanje moraju imati jasne slojeve u presjeku, ali nisu mađarica i ne smije tjestenina preuzeti okus.

Iz istog razloga, iako je bešamel super, nemojte pretjerivati. Ako ga je previše, može sasvim uništiti teksturu lazanja.

Što kremastiji nadjev, to bolje. I povrće i meso usitnite što više možete… Preveliki komadi pokvarit će i izgled presjeka, ali i okus.

Isto tako, ne riskirajte s nekuhanim povrćem u nadjevu. Skuhajte ga ili barem blanširajte.

I pečenju

Pecite lazanje pokrivene aluminijskom folijom polovicu vremena, a do kraja pečenja otkrivene. Tako ćete izbjeći nepečenu sredinu, a opet dobiti lijepo zapečenu površinu.

Ali ima još!

Papir za pečenje maknite čim su lazanje pečene. Ako ga ne maknete, navlažit će se i pokvariti vam donji sloj tijesta. Još bolje, nemojte uopće koristiti papir za pečenje, nego namastite pleh.

Ostavite lazanje da odstoje, nemojte ih jesti vruće. Vjerovali ili ne, bit će ukusnije sljedeći dan.

  Drukčiji od drugih: Bar u koji se dolazi na slatke i slane, neodoljive langoše Langos bar Rijeka - 11 Langos bar Rijeka - 10 Langos bar Rijeka - 9 +7 Langos bar Rijeka - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju